Градска Вијећница од вечерас сија у новом руху!

Једна од најпрепознатљивих и најзначајнијих сарајевских грађевина, на 27. годишњицу барбарског чина њеног паљења, добила је нову илуминацију у складу са најбољим свјетским стандардима. Вијећница ове године привлачи рекордан број посјетилаца, а сада ће у ноћним сатима изгледати чаробније него икад.

Тим поводом вечерас је на Шехерћехајиној ћуприји код Инат куће одржана вечер сјећања „Вијећница из ината“, гдје су домаћини били градоначелник Сарајева Абдулах Скака те руководство ЈП „Сарајево д.о.о.“.Свечаном паљењу нове илуминације присуствовали су бројни званичници, јавне личности и пријатељи Сарајева.
Пројект илуминације је дјело најбољих бх. стручњака Срђе Хрисафовића и Јасмине Мемић, а Град Сарајево је путем свог јавног предузећа инвеститор.
Градоначелник Сарајева Абдулах Скака је тим поводом изјавио:
„Некад ми се чинило да није могуће Вијећницу учинити љепшом него што јесте. Али, сада када видимо како свјетло те илуминације из руку и идеје мајстора Срђе Хрисафовића истакне Вијећницу на посебан начин, јасно је да је ова инвестиција вриједила труда. Вијећница је благо Града Сарајева, државни национални споменик и сада ево постаје и институција која живи и оправдава свако улагање. Наша је посебна жеља била да овај пројект представимо на дан сјећања када су злочинци хтјели уништити нашу историју и наш идентитет.“
Аутор пројекта илуминације др. Срђа Хрисафовић истиче да је Вијећница један од најрепрезентативнијих објеката из аустроугарског периода.
– Грађена је у псеудо-маурском стилу и својом грандиозном формом и сликовитом фасадом доминира простором Башчаршије. Као таква третирана је и у пројекту илуминације. Свјетлом су наглашени сви детаљи који су битни у архитектури форме; улазна фасада са вијенцем и круном те истаци са стубовима и балконским нишама. Сва три истака, архитектонски најважнија елемента форме, идентично су освјетљена, гдје је нагласак свјетла на високим стубовима. Главна фасада са улазном тријемом и степеништем је проминентна и као таква наглашена, док двије бочне фасаде имају идентичан третман, са мање генералног свјетла, али са освјетљеним кључним детаљима фасаде – навео је он.
При пројектовању илуминације Вијећнице специјална пажња посвећена је уштеди енергије и свијетло загађењу. Пројектанти су успјели да освјетле битне дијелове фасаде, са усмјереним свјетлом, без блијештања и без непотребног расипања свјетла. Тако је постигнут тражени ефекат илуминације, али у оквирима енергетске ефикасности и без свјетло загађења.
Директор ЈП „Сарајево д.о.о.Енсар Еминовић наводи да је пројект у цијелости финансиран из прихода Вијећнице која, све више постаје, туристичка атракција.– Сезона је у пуном јеку и очекујемо добре резултате. Најважније је да настављамо чување и унапрјеђење Вијећнице као споменика и институције – истиче он.