Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa Ivicom Šarićem, zamjenikom gradonačelnika i Igorom Gavrićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća primila je danas u Vijećnici delegaciju Narodne vlade Grada Pekinga, na čelu sa Yan Aoshuang, potpredsjednicom Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Beijinga (BMPC). Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Narodne Republike Kine Chen Bo.

Visoka delegacija Grada Pekinga boravi u Sarajevu sa ciljem jačanja odnosa sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine, a gosti su danas obišli neke od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i turističkih atrakcija među kojima je i Trebevićka žičara.

Tokom razgovora u Vijećnici bilo je riječi o realizaciji inicijative za uspostavljenje pobratimskih odnosa između Sarajeva i Pekinga. Dogradonačelnik Šarić je poželio dobrodošlicu delegaciji te istaknuo da se radi o olimpijskim gradovima koji imaju mnogo zajedničkih interesa.

  • Sarajevo se ubrzano razvija, naredne godine će ponovo biti domaćin sportskog natjecanja EYOF, dok će Peking biti domaćin ZOI 2022. godine – rekao je Šarić.

Predsjedavajući Gavrić je dodao da je Sarajevo ekonomski i administrativni centar države, te istaknuo kako postoji volja za unaprijeđenjem odnosa. Gospođa Yan Aoshuang je navela kako su počastvovani dočekom u Sarajevu, ističući veliki interes u razvoju turističkih veza.

  • Odnosi naših gradova napreduju i ova posjeta će ih, nadamo se, produbiti. Sarajevo bez sumnje privlači turiste iz Pekinga i zbog toga smo sretni – navela je visoka zvaničnica glavnog grada Kine.