Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer, tokom službene posjete Zagrebu, sastali su se sa gradonačelnikom hrvatske prijestolnice, Milanom Bandićem i njegovim saradnicima. Tokom susreta, razgovarano je o saradnji dva grada prijatelja, posebno o projektima koji su u interesu građana. Naglašena je potreba unaprjeđenja institucionalne saradnje Grada Sarajeva i Grada Zagreba. Gradonačelnik Komšić je svog kolegu Bandića upoznao sa aktualnostima iz glavnog bh. grada, posebno problemima koji proizlaze iz nesređene legislative. "Namjera je Sarajeva što više koristiti pozitivna iskustva drugih gradova, a neke od gradskih problema pokušati riješiti kroz evropske fondove", kazao je Komšić.

[WPIMPINLINE:zagreb%202.jpg]

Bandić je istaknuo je da su njegova vrata uvijek otvorena za saradnju i razmjenu iskustava, predstavivši gostima novosti u organizaciji Gradske uprave. Tom prilikom ukazao je na osnivanje novog Gradskog ureda za programe i projekte Evropske unije, koji će se baviti isključivo pitanjima kako najbolje iskoristiti sredstva evropskih fondova te kako pripremiti projekte i programe koji bi se iz njih finansirali.

[WPIMPINLINE:zagreb%201.jpg]

Naglašavajući važnost jačanja saradnje dva grada prijatelja, zamjenik predsjedavajućeg GV-a Sarajeva Gojer upoznao je domaćine sa dva kulturna projekta Grada Sarajeva: organizacijom retrospektive poznatog bh. slikara Mersada Berbera, koji je prošle godine preminuo u Zagrebu, te obilježavanjem Dana Miroslava Krleže u Sarajevu krajem augusta ove godine, a koje je zagrebački gradonačelnik svesrdno podržao.

Izvor: Press Grada Sarajeva/Grada Zagreba