Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog zamjenika gradonačelnika Igora Kamočajija uputilo zahtjev nadležnim organima BiH da poduzmu sve da se Veselin Vlahović Batko, optužen za ratne zločine tokom 1992. i 1993. na Grbavici u Sarajevu, izruči našoj zemlji, kako bi mu se sudilo u Bosni i Hercegovini. Ukoliko nadležni organi to ne urade, Grad Sarajevo će izdvojiti finansijska sredstva, ukoliko to bude potrebno, kako bi se pomoglo finansiranje angažmana pravnog tima u Španiji koji će djelovati na izručenju Veselina Vlahovića Batka Bosni i Hercegovini.

“Tražimo izručenje jednog od najgorih ratnih zločinaca i ubica koji je uživao u ubijanju i mučenju Sarajlija. To je naša obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama kao i prema preživjelim Sarajlijama koji su prošli ratni pakao, mučenja i strahote. Sarajlije su punih 15 godina čekale hapšenje i dovođenje pred lice pravde ubice i silovatelja sa Grbavice, Vraca i Kovačića ”, ističe zamjenik gradonačelnika Kamočaji.

Pored zahtjeva koji je Ministarstvu pravde BiH uputio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen za što hitnijim postupanjem u ovom slučaju, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuo inicijativu da Grad Sarajevo, te četiri gradske općine, finansiraju pravni tim, odnosno advokata koji će zastupati interese BiH u postupku izručenja Vlahovića.