Povodom Dana državnosti BiH, zajednička delegacija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i četiri gradske općine danas je položila cvijeće, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odala počast poginulim braniteljima na spomen-obilježja Vječna vatra, Šehidsko spomen-mezarje Kovači, Groblje Lav, Spomen-park Vrace i Spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a.

– Današnji dan, 25. novembar, je dan koji nas podsjeća na obnovu državnosti Bosne i Hercegovine i potvrđivanje njenog kontinuiteta. Sretni smo što pripadamo generaciji koja svoju budućnost može graditi u svojoj zemlji. Na nama je da svakodnevno njegujemo i dograđujemo identitet ove zemlje po mjeri svih njenih stanovnika. Svaki građanin BiH treba biti ponosan na hrabrost i požrtvovanost svih učesnika u borbi protiv svakog oblika fašizma – istakao je zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić, koji je sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Marinom Ivaniševićem, te predstavnicima KS i Općina Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo odao počast i položio cvijeće na Spomen-obilježje Vječna vatra.

Dogradonačelnik Jurišić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Emin Švrakić u ime Grada Sarajeva položili su cvijeće na Šehidsko spomen-mezarje Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. –  Na ovaj historijski dan odajemo počast šehidima, poginulim borcima i braniteljima našeg grada koji su, po cijenu svog života, suprostavili se sili i zločinu u odbranu univerzalnih vrijednosti pravde i slobode – istakao je Jurišić.

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović, odajući počast poginulim braniteljima na Groblju Lav, zajedno sa zamjenicom predsjedavajućeg GV-a Tatjanom Ljujić-Mijatović, kazao je: "Ovo je svjedočanstvo o otporu i borbi naših boraca i građana protiv fašističke zamisli i strašnog zla, ovo je svjedočanstvo o našoj odbrani, kao i poruka da zlo koje nam se desilo treba da bude opomena da se nešto ovakvo nikada i nikome ne ponovi."

Zamjenik gradonačelnice Jurišić, predsjedavajući Gradskog vijeća  Ivanišević i sekretar Gradske uprave Milorad Kojović odali su počast i položili cvijeće na Spomen-park Vraca, dok je gradski vijećnik Vojislav Terzić sa predstavnicima Općine Novi Grad položio cvijeće na Spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva