U utorak, 01.03.2016. u 11.00 sati, u auli Vijećnice, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održat će se zajednička Svečana akademija, koju organizuju Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Skupština Kantona Sarajevo, Forum parlamentaraca BiH 1990 i općinska vijeća općina u Kantonu Sarajevo. Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. i predsjednik bivše skupštine RBiH koja je izglasala Deklaraciju o nezavisnosti Miro Lazović, obratit će se prigodnim govorom na zajedničkoj Svečanoj akademiji zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru i predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji.

U umjetničkom dijelu programa učestvovat će ženski omladinski hor “Chorus Cadenza”, ansambl “San”, te Ilma Fazlić, učenica 4. razreda Gimnazije i Muzičke škole i Faris Pinjo, student Akademije scenskih umjetnosti.

NAPOMENA: S obzirom na direktni TV prijenos zajedničke Svečane akademije iz Vijećnice, koji počinje u 11 sati, dolazak novinara i fotoreportera/snimatelja očekujemo pola sata ranije kako bi mogli uzeti izjave i zabilježiti početak Akademije.