U petak 01.07.2016. godine u 12.15 sati, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnica Daytona Nan Whaley dat će zajedničke izjave za novinare u sali Gradske uprave Grada Sarajeva, ulica Hamdije Kreševljakovića 3/3, nakon prijema upriličenog za delegaciju iz ovog američkog grada. Povod uzvratne trodnevne posjete višečlane delegacije prijateljskog i pobratimskog grada Daytona je nastavak, ali i definisanje konkretnije saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, turizma ova dva grada, koja su se pobratimila 1999. godine.

U pratnji dužnosnika Grada Sarajeva, gosti iz Daytona će nakon prijema u Gradskoj upravi obići Vijećnicu i Memorijalnu galeriju 11/07/95, a u subotu Zemaljski muzej BiH i Tunel spasa.

Delegacija Grada Daytona će poslije Sarajeva posjetiti Banja Luku i Mostar, kako bi na osnovu Memoranduma o razumijevanju, ova četiri grada razgovarala o uspostavljanju saradnje u oblasti poduzetništva, visokog obrazovanja, sporta, infrastrukture i ekosistema.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe izjave gradonačelnika Sarajeva i Daytona i o njima informišu javnost.