Zamjenici gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović i Josip Jurišić tokom današnjeg susreta sa Enverom Hadžiomerspahićem, generalnim direktorom Ars Aevi razgovarali su o predstojećim fazama ovog značajnog razvojnog projekta za Grad, Kanton, Federaciju i državu Bosnu i Hercegovinu. Zamjenici gradonačelnice su istakli spremnost Grada Sarajeva kao suosnivača Fondacije Ars Aevi da nastavi da podržava Projekat Ars Aevi prepoznajući ga kao jedan od vodećih dugoročnih razvojnih projekata grada Sarajeva.

Hadžiomerspahić je informirao zamjenike gradonačelnice da je u Italiji u već dobro razvijenoj fazi proces formiranja fondova za izgradnju budućeg muzeja suvremene umjetnosti u Sarajevu, kao i o o ostvarivanju dogovora vezanih za finansiranje izgradnje prvog bloka budućeg muzeja prema projektu poznatog arhitekte Renza Piana. On ih je također upoznao sa promotivnim aktivnostima koje se odnose na otvaranje ART Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija, obnovljen sredstvima Vlade Italije i UNESCO-a, a u kojem će u narednom periodu biti smještena kolekcija Ars Aevi budućeg sarajevskog muzeja suvremene umjetnosti.

U ovom će prostoru biti smještena kolekcija Ars Aevi koja je u protekloj deceniji formirana u saradnji sa muzejima i centrima suvremene umjetnosti u Italiji, Sloveniji, Austriji i BiH, a kojima se u martu ove godine pridružio i Grad Istanbul u kojem je formiran  i njen najnoviji nukleus.

Izvor: Gradska uprava