Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić i šef Ortopedske klinike Bolnice Koševo Ismet Gavrankapetanović nalaze se u zvaničnoj posjeti pobratimskom njemačkom gradu Friedrichshafenu. U ime Uprave Grada Friedrichshafena primio ih je Klaus Kloth, rukovodilac Odjeljenja za njegovanje gradskih partnerstava i ovogodišnji dobitnik priznanja "Počasni građanin grada Sarajeva".

Gdin. Kloth izrazio je zadovoljstvo 35-godišnjom izuzetnom saradnjom dvaju gradova, kao i radost povodom održavanja manifestacije "Dani Friedrichshafena u Sarajevu" u oktobru ove godine.

Zahvaljujući Upravi Friedrichshafena, zamjenik gradonačelnice Jurišić i šef Ortopedije Bolnice Koševo dr. Gavrankapetanović uspostavili su kontakte sa predstavnicima kompanije ESCULAP, jedne od najvećih svjetskih proizvođača ortopedskih pomagala i druge medicinske opreme. Dogovoreno je da će kompanija ESCOLAP tokom "Dana Friedrichshafena u Sarajevu" održati jedan workshop kako bi sarajevskim ljekarima prenijeli iskustva iz oblasti neurohirurgije i hirurgije uopće. Također se razgovaralo o mogućnosti osnivanja ESCOLAP akademije u sklopu Bolnice Koševo u narednom periodu.

– Ova naša radna posjeta koja je rezultirala konkretnim aktivnostima predstavlja nastavak uspješne saradnje i izuzetnog prijateljstva naša dva partnerska grada – istakao je zamjenik gradonačelnice Jurišić.

U Friedrichshafenu istovremeno borave po osmero učenika OŠ "Musa Ćazim Ćatić" i Osnovne baletske muzičke škole koji su zajedno sa poznatim njemačkim umjetnikom i prijateljem Sarajeva Helmutom Lutzom održali muzički program na Bodenskom jezeru.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva