Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara, zajedno sa norveškom ambasadoricom u BiH Vibeke Lilloe, uputio je danas riječi podrške velemajstorima šaha, Borkiju Predojeviću iz BiH i Magnusu Carslenu iz Norveške, direktnim uključenjem u šahovski meč. Turnir se održao u olimpijskom gradu Lillehammeru u Norveškoj, a kompletan program šahovskog susreta emitirao se na led ekranu ispred BBI Centra u Sarajevu i u prostorijama šahovskog kluba „Bosna“, kako bi građani Sarajeva uživali u igri između dvojice najboljih svjetskih šahista. „Posebno sam obradovan što se u Lillehammeru održava prijateljski šahovski meč između velemajstora Magnusa i Borkija, koji i na ovaj način doprinosi njegovanju dobrih odnosa između naša dva grada i naše dvije države. Najmanje je važno ko će pobjediti, važno je igrati, a mislim da smo svi zajedno pobjednici“, kazao je u video poruci zamjenik gradonačelnika Čampara.

Kako je kazala ambasadorica Lilloe, Lillehammer je bio domaćin najveće zimske sportske manifestacije 1994. godine, deset godina nakon Sarajeva.

„Ovaj grad se povezao sa Sarajevom upravo te 1994. godine, kada je pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za opkoljeno Sarajevo. Imamo puno toga zajedničkog, kao što je održavanje zimskih olimpijskih igara 1984./1994. godine, ali i to što će Lillehammer biti domaćin Zimske omladinske olimpijade 2016. godine, a Sarajevo domaćin Evropskog zimskog festivala za mlade 2017.“, istakla je Lilloe, te dodala  da će se nastupajućim događajima dobri odnosi između ova dva olimpijska grada dodatno ojačati, u nekoj vrsti novog olimpijskog duha.

Na kraju, zamjenik gradonačelnika Čampara pozvao je gradonačelnika i građane Lillehammera da posjete Sarajevo u junu 2014. godine, kada će se obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Te godine iz Sarajeva,  kao kulturne prijestolnice Evrope,  poslat će se poruke mira i tolerancije.