Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, zajedno sa šefom Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Igorom Golijaninom, te rukovodstvom OK BiH prisustvovao je Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOK), održanoj  nedavno u Rimu. Izabrano je novo četverogodišnje rukovodstvo pri čemu je potvrđen mandat predsjednika Partiku Hikiju, kao i generalnom sekretaru Rafaelu Panjociju. Predstavnici Gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo su također imali susrete koji su se ticali priprema 13. Evropskog olimpijskog festivala mladih 2017 (EYOF). Tom prilikom, odgovarajući na brojna pitanja članova EOK-a, predstavnici gradova su prezentirali dosadašnje aktivnosti provedene u okviru  organizacije 13. EYOF-a.

Ostvaren je kontakt sa predsjednikom Organizacionog odbora prvih Evropskih igara  koje će se održati u Bakuu 2015.godine, te je dogovoreno da u junu 2014.godine, povodom obilježavanja 100.godišnjice početka Prvog svjetskog rata, Baku prezentira ove igre u duhu olimpizma.

Uspostavljen je kontakt sa Organizacionim odborom 12. EYOF-a koji će se održati u Montafonu 2015. godine, te je dogovorena razmjena iskustava o njihovim dosadašnjim pripremama za ove zimske igre.

Zajedno sa OK BiH ostvarena je saradnja sa olimpijskim komitetima Srbije, Slovenije i Hrvatske koji su obećali svoju stručnu pomoć u pojedinim segmentima oko organizacije EYOF-a 2017. Također, dogovoreno je i sudjelovanje pojedinih učesnika XIV ZOI ’84. na Svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30.godišnjice ovih Igara u Sarajevu.