„Grad Sarajevo će inicirati da ne samo 31. svibanj, već cijeli peti mjesec sljedeće godine protekne u znaku borbe protiv pušenja nizom konkretnih aktivnosti i akcija, pogotovo među mladim ljudima koji su najviše podložni pošastima današnjeg vremena“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ranko Čović, koji je u ime Grada Sarajeva pozdravio i danas otvorio okrugli stol pod nazivom „Značaj i ključna uloga obiteljske medicine u motivaciji za prestanak pušenja i promjenu obrasca ovisničkog ponašanja – iskustva i budući pravci djelovanja“. Okrugli stol je organizirao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo povodom 31. svibnja – Svjetskog dana nepušenja.

Zamjenik gradonačelnika Čović pozdravio je djelovanje Zavoda za javno zdravstvo KS na promoviranju aktivnosti vezanih za suzbijanje pušenja kao glavnog rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja. Također je ukazao na aktivnosti na promoviranju zdravlja u okviru projekta Grada Sarajeva pod nazivom "Sarajevo zdravi grad".

Sudionici današnjeg okruglog stola u svojim izlaganjima ukazali su na obveze koje slijede na provedbi okvirne Konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana s ciljem smanjenja oboljenja koje su posljedica pušenja, odnosno boravka u zadimljenim prostorima.

Ukazano je na potrebu dosljedne primjene zakonskih rješenja o kontroli duhana u F BiH koje se odnose na zabranu pušenja na javnim mjestima, zaštitu od sekundarnog pušenja, zabranu prodaje duhanskih proizvoda mlađim od 15 godina, te na ograničenja koja se odnose na reklamiranje i promociju novih duhanskih proizvoda.