Direktor SFF-a Mirsad Purivatra podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije da je do početka festivala ostalo još sedam dana, te da se intenzivno sve pripreme u vezi s festivalskom infrastrukturom privode kraju. Upozorio je također na nužnost rješavanja određenih pitanja da bi se Festivalu omogućio dalji rast. "Mislim da je ovo ključna godina da se shvati da Festival neće moći dalje rasti bez izgradnje festivalskog ili kongresnog centra. To je uvjet da bismo mogli da rastemo dalje, jer drugi gradski centri na tome već rade ili takve centre već imaju", kazao je on. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji naglasio je da Grad Sarajevo već dvije godine, podržavajući SFF, intenzivno radi na koordinaciji različitih institucija da  bi organizacija Festivala bila što kvalitetnija. "Grad Sarajevo je zadužen za koordinaciju između SFF-a, MUP-a KS-a, resornih ministarstava, javnih komunalnih preduzeća, nadležnih inspekcija i predstavnika općina. Želimo izgraditi sistem koji će pružiti cjelinu i podršku ovakvim razvojnim manifestacijama kao što je SFF", naglasio je on, dodavši da su svi hotelski kapaciteti u Sarajevu za Festival već rezervirani.

Sarajevo film festival (SFF) danas je objavio imena članova žirija Takmičarskog programa igranog filma, koji će donijeti odluku ko će od autora, glumaca i ostvarenja ovogodišnjeg 18. izdanja Festivala biti nagrađen "Srcem Sarajeva".
 
Predsjednik žirija, što je već saopćeno ranije, bit će Kornél Mundruczó koji pripada grupi mladih, progresivnih mađarskih reditelja za koje kritika često kaže kako su pokretači novog vala u mađarskoj, ali i evropskoj kinematografiji.
 
Mundruczó je tokom karijere osvojio niz prestižnih nagrada za brojna dugometražna i kratka ostvarenja, aktivno se bavi i pozorištem, a od 2004. član je Evropske filmske akademije.
 
Ostali članovi su umjetnički direktor Tribeca Film Festivala Frederic Boyer (Francuska/SAD), rumunska glumica Ada Condeescu koja je prošle godine nagrađena "Srcem Sarajeva" za najbolju glumicu u dugometražnom filmu "Loverboy" u režiji Catalina Mitulescua, suosnivačica i generalna direktorica jedne od vodećih svjetskih kuća za prodaju i kupovinu filma "Elle Driver" Eva Diederix (Francuska), te direktor fotografije igranih i dokumentarnih filmova Igor Martinović (SAD).

Box office, gdje se mogu kupiti karte za projekcije i dobiti sve informacije o filmovima,  počet će s radom u nedelju, 1. jula, u Bosanskom kulturnom centru.

IZVOR: Odjeljenje za odnose s javnošću/FENA