Zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović, zajedno sa pomoćnicom gradonačelnika za lokalnu samoupravu, Draganom Solaković, primio je danas aktiviste humanitarne organizacije „ Blaženi graditelji mira“ iz italijanskog grada Padove, na čelu sa predsjednikom don Albinom Bizzottom. Riječ je o organizaciji posredstvom koje je u ratnom periodu u Bosnu i Hercegovinu stigao veliki broj pisama i zahvaljujući kojoj su mnogi građani prvi put uspostavili kontakt sa članovima svojih porodica u inostranstvu.

Zamjenik gradonačelnika Čović, zahvalio se aktivistima ove organizacije za uloženi trud tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, te je izrazio želju da se saradnja između Grada Sarajeva i „Blaženih graditelja mira“, ubuduće još više intenzivira.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima učestvovanja Grada Sarajeva u obilježavanje 20. godišnjice od smrti  jednog od volontera ove organizacije, Gabriela Moreno Locatellia. Tim povodom će delegacija iz njegovog rodnog grada Canza, predvođena gradonačelnikom,  zajedno sa Blaženim graditeljima mira, 3. oktobra 2013. godine posjetiti Vrbanja most na kojem je Locatelli izgubio život pokušavajući poslati poruku mira vojnicima u sukobu. U čast ovom mirovnjaku, ulica u blizini Vrbanja mosta nosi njegovo ime.