Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović pozdravio je danas u Zemaljskom muzeju višečlanu delegaciju austrijske organizacije „Forchtensteiner Kreis“, predvođenu predsjednikom prof. dr. Josefom Hochtlom. Prijemu u Zemaljskom muzeju prisustvovao je i ambasador Republike Austrije u BiH, NJ.E. Martin Pammer. „Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas ugostim prvenstveno u Sarajevu, a posebno u Zemaljskom muzeju. Ova institucija nije za mene samo institucija kulture, historije, znanja i tradicije. Dio mog djetinjstva vezan je za sve ove zbirke, depoe i baštu, a kao srednjoškolac bio sam uključen u rad ovog muzeja, obzirom da je moj otac bio zaposlen kao arheolog u ovoj instituciji“, kazao je zamjenik gradonačelnika Čović.

Ambasador  Pammer je upoznao goste sa historijatom i značajem Zemaljskog muzeja za Bosnu i Hercegovinu.
 
„Muzej koji predstavlja reprezentativno zdanje austrougarskog doba u BiH, nažalost bio je zatvoren posljednje tri godine. Zajedničkim naporima državne, federalne i lokalne vlasti, on je za javnost ponovo otvoren 15. septembra ove godine. Nadamo se da će u budućnosti Zemaljski muzej uspješno nastaviti svoj rad“, kazao je austrijski ambasador u BiH.

 Članstvo Kruga Forchtensteiner čine uticajne ličnosti i političari koji su obnašali ili obnašaju važne javne funkcije u Austriji i inostranstvu.