Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas višečlanu delegaciju Pečuha koju su predvodili gradonačelnik Pava Žolt i ministar za kulturu Mađarske dr. sci. Hoppal Peter. U delegaciji su bili i kulturni djelatnici Pečuha, a prijemu je prisustvovala i ekonomska savjetnica u Ambasadi Mađarske u BiH, dr. sci Dominika Horvat. Zamjenik gradonačelnika Skaka poželio je dobrodošlicu delegaciji iz Pečuha, te u ime Grada i građana Sarajeva zahvalio ovom mađarskom gradu kako na izdvojenim sredstvima za obnovu sarajevske Vijećnice, tako i na pomoći koju je Mađarska pružila unesrećenim stanovnicima u razornim poplavama koje su pogodile Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu 2014. godine. Skaka se također zahvalio Vladi Mađarske na podršci ulasku BiH u EU.

Ministar za kulturu Mađarske dr. sci. Peter Hoppal istakao je da je Vlada Mađarske zainteresovana za unaprjeđenje kulturološke saradnje između ove dvije države, a posebno gradova Sarajeva i Pečuha.

„Sarajevo je poznato kao grad kulture, a Pečuh, koji kao kulturološki grad datira od prije 2.000 godina, na listi je svjetske baštine UNESCO-a. Željeli bismo učestvovati na sarajevskim festivalima, s obzirom da se Pečuh može predstaviti ozbiljnom i pop muzikom, baletom, lutkarskim pozorištem, ali i drugim umjetnostima na visokom, evropskom nivou”, kazao je Hoppal.

 

Zamjenik gradonačelnika Skaka pozvao je kulturne ansamble Mađarske da učestvuju u atraktivnom međunarodnom festivalu „Baščaršijske noći”, koji se svake godine u julu tradicionalno održava u Sarajevu.

„Pozivamo vas da u skorije vrijeme zajednički organizujemo koncert ozbiljne muzike u Vijećnici, što svakako može doprinijeti saradnji naša dva grada u oblasti kulture.