Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas višečlano izaslanstvo Pečuha koju su predvodili gradonačelnik Pava Žolt i ministar za kulturu Mađarske dr. sci. Hoppal Peter. U izaslanstvu su bili i kulturni djelatnici Pečuha, a prijemu je nazočila i ekonomska savjetnica u Veleposlanstvu Mađarske u BiH, dr. sci Dominika Horvat. Zamjenik gradonačelnika Skaka poželio je dobrodošlicu izaslanstvu iz Pečuha, te u ime Grada i građana Sarajeva zahvalio ovom mađarskom gradu kako na izdvojenim sredstvima za obnovu sarajevske Vijećnice, tako i na pomoći koju je Mađarska pružila unesrećenim stanovnicima u razornim poplavama koje su pogodile Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu 2014. godine. Skaka se također zahvalio Vladi Mađarske na potpori ulasku BiH u EU.

Ministar za kulturu Mađarske dr. sci. Peter Hoppal istakao je da je Vlada Mađarske zainteresirana za unaprjeđenje kulturološke suradnje između ove dvije države, posebice gradova Sarajeva i Pečuha.

„Sarajevo je poznato kao grad kulture, a Pečuh, koji kao kulturološki grad datira od prije 2.000 godina, na listi je svjetske baštine UNESCO-a. Željeli bismo sudjelovati na sarajevskim festivalima, s obzirom da se Pečuh može predstaviti ozbiljnom i pop glazbom, baletom, lutkarskim kazalištem, ali  i drugim umjetnostima na visokoj, evropskoj razini”, kazao je Hoppal.

Zamjenik gradonačelnika Skaka pozvao je kulturne ansamble Mađarske da sudjeluju u atraktivnom međunarodnom festivalu „Baščaršijske noći”, koji se svake godine u srpnju tradicionalno održava u Sarajevu.

„Pozivamo vas da u skorije vrijeme zajednički organiziramo koncert ozbiljne glazbe u Vijećnici, što svakako može doprinijeti suradnji naša dva grada u području kulture.