Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka je zajedno s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem boravio u zvaničnoj posjeti gradu Istanbulu gdje se sastao s gradonačelnikom Istanbula Kadirom Topbašom. Ovo je bila prilika da se nastave dogovori o međusobnoj suradnji te još jednom uputi zahvalnost za pomoć i podršku koju Istanbul pruža Sarajevu. Zamjenik gradonačelnika Skaka se zahvalio Upravi i prijateljskom narodu Istanbula na donaciji od 30 funkcionalnih i kvalitetnih „mercedesovih“ autobusa, koji su tijekom protekle dvije godine isporučili sarajevskom kantonalnom poduzeću GRAS.

Ova donacija je proširena s još 15, koji su ovih dana stigli u krug ovog poduzeća. Isporučeni autobusi su rezultat dogovora postignutog prilikom susreta gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i veleposlanik Turske u BiH, Nj.E. Cihada Erginay-a u prosincu 2014. godine.

„Zahvaljujući partnerskim i prijateljskim vezama s Gradom istanbulom, Grad Sarajevo pomaže GRAS-u da obnovi vozni park, a samim tim da građanima Sarajeva pruži komforniji javni prijevoz, smanji gužve i omogući im da brže i sigurnije stignu na svoja odredišta”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Skaka, te dodao da je bh. prijestolnica spremna za održavanje „Dana Istanbula u Sarajevu“.

Topbaš je kazao da je poduzeće za javni promet (IETT) grada Istanbula spremno da pruži pomoć i iskustva i u drugim segmentima funkcioniranja javnog gradskog prijevoza: u tiskanju, sustavu naplate i kontroli karata te učinkovitijem sustavu parkiranja.
Gradska uprava Istanbula je pokazala posebno razumijevanje kada je u pitanju unapređenje komunalne infrastrukture. Kroz donaciju vodomjera VIK-u, najavljena je daljnja potpora sarajevskom komunalnom gospodarstvu, od odvoza smeća, izgradnje deponija i proizvodnje električne energije na njima, te učinkovitijeg sustava vodoopskrbe. Suradnja se odvija i u području obrazovanja, kroz opremanja škola, usavršavanje razmjene studenata i profesora.
 
„Uvijek nam je drago dočekati i razgovarati s prijateljima iz Sarajeva. U trenutnim okolnostima ta prijateljstva nam još više znače. Naša suradnja, siguran sam, može biti samo još jača i veća", poručio je gradonačelnik Topbaš.

Ovom prilikom, uime Grada i Kantona Sarajeva, iskazana je potpora institucijama Grada Istanbula i države Turske, solidarnost s njenim građanima u njihovoj borbi za očuvanje države i njenih demokratskih načela.

Zamjenik gradonačelnika Skaka i premijer Konaković, u pratnji domaćina gradonačelnika Topbaša, odali su počast te posjetili i položili cvijeće na  mjesto s fotografijama i imenima poginulih u nedavnom pokušaju vojnog udara u ovoj u zemlji.

„Gradovi Sarajevo i Istanbul su tijekom povijesti povezani brojnim neraskidivim vezama. Građani ovih gradova pokazali su hrabrost i odlučnost u teškim vremenima. Jedni i drugi svojim životima zaustavili su pokušaj uništavanja demokratskih načela", istakao je zamjenik gradonačelnika Skaka u svojoj poruci potpore gradonačelniku Istanbula i građanima Turske.