Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka danas je u prostorijama Gradske uprave upriličio prijem za građane njemačkog grada Friedrichshafena, koji predvođeni zamjenikom gradonačelnika i gradskim vijećnikom dr. Wolfgangom Siggom, borave u Sarajevu i BiH u sklopu studijskog putovanja. Dogradonačelnik Skaka je izrazio zadovoljstvo što je Grad Sarajevo prvi grad s kojim je Friedrichshafen prije 54 godine uspostavio pobratimske odnose koji su i dalje vrlo intenzivni zahvaljujući obostranoj predanosti i iskrenoj volji građana oba grada.

Skaka se zahvalio Upravi, građanima i Udruženju \’Pro Sarajevo\’ ovog prijateljskog grada na pomoći tokom rata, a posebno na donacijama nakon rata koje su pomogle obnovu Doma zdravlja "Omer Maslić".

Skaka je, također, kazao da je Sarajevo multietnički grad koji shvata i prihvata razlike, grad koji može biti učitelj suživota i Istoku i Zapadu.
„Nastojimo da u sve životne tokove ovoga grada ugradimo evropske standarde s ciljem da Sarajevo i Bosna i Hercegovina što prije uđu u veliku zajednicu Evropske unije kojoj i teritorijalno i kulturološki pripada. Predugo BiH čeka na taj trenutak u odnosu na region. Zato apelujem da danas zajedno pošaljemo snažnu poruku u pravcu bržeg rješavanja procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji“, istaknuo je Skaka.

Dr. Wolfgang Sigg rekao je da je osmi put u Sarajevu koji je za njega drugi dom: „Sarajevo je veoma zanimljiv, živ grad, izuzetne historije, uzor za sve gradove u Evropi po svojoj multikulturalnosti. Najznačajnije je da se naši građani sretnu i upoznaju“, istaknuo je dr. Sigg.

Današnjem prijemu prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo i gradski vijećnik Igor Gavrić koji je goste iz Friedrichshafena upoznao sa aktivnostima vezanim za ugradnju lifta u DZ „Omer Maslić“ za invalidna lica i majke s djecom, uz moguću finansijsku podršku ovog njemačkog pobratimskog grada.