Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Salko Nikšić primio je danas višečlanu delegaciju Grada Burse, koju čine gradski vijećnici i predstavnici Odbora za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa ovog pobratimskog grada. Predstavnici dvaju gradova razmijenili su iskustva i razgovarali o načinu zaštite kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva i Burse.
“Grad Bursa je pobratim s Gradom Sarajevom već 31 godinu. Suradnja sa sarajevskom gradskom općinom Stari Grad rezultirala je izgradnjom Sebilja u Bursi. Gradsko vijeće Grada Sarajeva pokrenut će inicijativu da zajedno s Gradskom upravom sačini mapu projekata, kako bi se suradnja između ovih dvaju prijateljskih gradova sa kulturne proširila i na oblast turizma i ćilimarstva”, istaknuo je zamjenik predsjedavajućeg GV-a Sarajevo Salko Nikšić.

Bayram Vardar, generalni sekretar Grada Burse, zahvalio je na dobrodošlici, te dodao da su u posjeti Sarajevu, a sutra i u Mostaru, kako bi razmijenili iskustva u pogledu zaštite kulturno-historijskih spomenika. Meral Nalcakar, predsjednica Odbora za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Grada Burse, kazala je da ih fascinira to što je Sarajevo sačuvalo prirodni i urbani elemenat svoje gradnje. Grad Bursa, istaknuto je tokom prijema, spreman je da stavi na raspolaganje svoje arhive Gradu Sarajevu kad je u pitanju kulturno-historijsko naslijeđe.
Tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu, delegacija Burse imat će susrete i s predstavnicima Zavoda za kulturno-historijsko naslijeđe KS i Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, a obići će lokaciju Isa-begove tekije, Bošnjački institut, Baščaršiju, Žutu i Bijelu tabiju, At Mejdan, Hotel “Evropu”, Despića kuću, kompleks Ilidža…