Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i zastupnica u Parlamentu Republike Azerbejdžan, Ganira Pashayeva posjetili su danas novoizgrađeni, moderni “Park prijateljstva” u naselju Dobrinja V čiju je izgradnju sa cca 1.500.000 KM finansirao Fond “Heydar Aliyev” iz Republike Azerbejdžan. Ovom prilikom, gradonačelnik Sarajeva podsjetio je na pobratimske odnose Sarajeva i Bakua od 1972. godine i intenzivnu saradnju dvaju gradova do 1992. godine, te se osvrnuo na ponovno intenziviranje bilateralne saradnje.

„Kada mi je ideju za ovaj projekat iznio prošle godine ambasador Azerbejdžana, pomislio sam najprije na Dobrinju. Ovo naselje za nas u Sarajevu ima veliki značaj. To je u vrijeme agresije na BiH bio grad u gradu“, naglasio je gradonačelnik Behmen koji je posebno istaknuo entuzijazam uposlenika KJKP „Park“ koji su intenzivno radili na uređenju ovog parka bez obzira na teške vremenske uvjete.

Kao što je poznato novosagrađeni, vrlo moderni i prvi park takve vrste u našem gradu nazvan „Parkom prijateljstva“ i to prijateljstva između Azerbejdžana i BiH, svečano je otvoren u drugoj polovini februara ove godine. Do danas, zelenu površinu uz rijeku Dobrinju u blizini kuće Hadžihalilovića, površine od 11.000 m2 u vrlo kratkom vremenu, preduzeće „Park“ uz investiciju Međunarodnog fonda " Heydar Aliyev " iz Azerbejdžana i po projektu koji je uradio Studio ORT, pretvorio je u savremeni i moderno opremljeni park u kojem sve generacije osim površina za odmor i rekreaciju na raspolaganju imaju muzički, sportski i dječiji paviljon, te „agh sakkal“ u prijevodu prostor za „sijede brade“. Sve zone parka povezane su stazama, od kojih je dio izgrađen u motivu „azerbejdžanskog ćilima“.

Pošto se park prostire na obje obale rijeke Dobrinje u istom je izgrađen i most kako bi posjetioci mogli bezbjedno prelaziti sa jedne na drugu stranu. U ovom parku u kojem su postavljene dvije statue (azerbejdžanske i bosanske žene) Spomenik žrtvama rata u BiH (1992-1995.) i tragedije u Hodžali u Azerbejdžanu u februaru 1992., od ove godine raste novih 70 stabala, a zelene površine osim cvijeća ukrašava i 200 sadnica ukrasnog grmlja. Ljubitelji sporta i rekreacije na raspolaganju imaju i stazu za trčanje dugu gotovo kilometar, zid za sportsko penjanje, a zbog bezbjednosti posjetilaca urađena je i zaštitna ograda uz obale rijeke Dobrinje.