Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović primio je danas u Gradskoj upravi 24-ero mladih iz Bosne i Hercegovine i Luksemburga izliječenih od malignih oboljenja, učesnike Rehabilitacionog kampa za izliječene omladince. Kamp organizira Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ u sklopu Mreže omladinaca izliječenih od raka u periodu od 24. do 31.07.2012. godine. Tom prilikom učesnike Kampa zamjenik gradonačelnika Živanović je pozdravio u ime Grada i gradonačelnika Sarajeva, te je čestitao organizatoru. Posebno je ocijenio korisnim iskustva koja na ovaj način razmjenjuju mladi izliječeni od raka  kao i njihovi roditelji. Živanović je mladima iz Bosne i Hercegovine i Luksemburga predstavio Katalog o programima neformalnog obrazovanja na području grada Sarajeva i aktivnostima iz ovih programa koje je podržao Grad Sarajevo.

Predstavnici Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ i Mreže omladinaca izliječenih od raka zahvalili su zamjeniku gradonačelnika na ovom prijemu ali i na svoj dosadašnjoj podršci. „Ovi mladi su primjer uspješnog liječenja u BiH i drugim zemljama. Međutim, iako su se izliječili od malignih oboljenja oni se i dalje susreću sa drugim životnim problemima i potrebna im je naša pomoć“, kazala je Jasna Vatreš, sekretar Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“.

U februaru ove godine osnovana je Bosanskohercegovačka mreža omladinaca izliječenih od raka, a njeni ciljevi su: osigurati prava mladih koji su se  nekada liječili, pomoći im ukoliko imaju poteškoće u društvu, školi i okolini, osigurati medicinske kontrole bar jednom godišnje, uključiti se u svjetsku mrežu Survivor Network-a, uspostaviti međusobne kontakte i organizovati druženja, organizovati rehabilitacioni kamp itd.