Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović primio je danas u Gradskoj upravi predstavnice Udruženja za kulturu i umjetnost “Crvena” koje su prošle godine registrirale umjetnice, kulturne radnice i aktivistkinje u nadi da će zajedničkim djelovanjem kreirati prostore u kojima će promovirati nezavisnu kulturu i umjetnost, ali i raditi na aktivnostima koje su usmjerene na razvoj i unaprijeđenje naše zemlje. Prijemu su prisustvovali i predstavnici organizacija – partnera Udruženja “Crvena” iz Belgije, Francuske i Srbije  sa kojima su osmislile projekat “Feria de Fronteras” koji je fokusiran na kulturnu suradnju i razmjenu i to na polju muzike i vizualnih umjetnosti. Feria de Fronteras je, kako je pojašnjeno na prijemu, projekat koji će se baviti granicama, a unutra kojega će CRVENA imati odgovornost selektirati radove i kurirati izložbe u Belgiji, Francuskoj, Srbiji i BIH.

Zamjenik gradonačelnika je sagovornike upoznao sa projektima iz oblasti kulture koji su od interesa za Grad Sarajevo, poput kandidature Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014., Muzeja moderne umjetnosti ARS AEVI, virtualnog Muzeja opsade Sarajeva 1992.-1996. S tim u vezi, predloženo je da se u evropski kulturni program uključe i ovi projekti.

Budući da je grad Mons (Belgija),  nominovan za Evropsku prijestolnicu kulture 2015., otvara se mogućnost uspostavljanja kulturne saradnje između Sarajeva i ovog belgijskog grada. 

Grad Sarajevo će koordinirati komunikaciju sa ostalim državnim ministarstvima, kako bi se Udruženju CRVENA prikupila finansijska sredstva neophodna za realizaciju kulturnog programa. Predloženo je organiziranje sastanka ili workshopa u prostorijama Gradske uprave, na kome bi drugim zainteresiranim organizacijama i udruženjima prezentirali svoje aktivnosti i iskustva.