Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović upriličio je danas prijem za 27 studenata iz 19 zemalja Evrope, Brazila, Kurdistana i SAD – polaznike Četvrte međunarodne ljetne škole Sarajevo 2010 pod nazivom \”Ljudska prava i tranziciona pravda\”. Škola se održava u Sarajevu do 7. augusta, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena. Organizator škole je Udruženje \”Pravnik\” u suradnji s Programom vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije \”Konrad Adenauer\”. Poželjevši dobrodošlicu učesnicima škole, dogradonačelnik Živanović je istaknuo da je Gradu Sarajevu bilo zadovoljstvo da podrži ljetnu školu jer Grad inače ulaže mnogo u znanje i edukaciju.

"Nadam se da će ova škola polaznicima  približiti način na koji mogu postati dio društvenih procesa i utjecati na bilo koji proces u svojoj zajednici, a i kad je riječ o tranzicionoj pravdi i ljudskim pravima", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Živanović.

S obzirom na interesovanja koja su iskazali polaznici 4. međunarodne ljetne škole, zamjenik gradonačelnika ukratko ih je upoznao s trenutnom političkom situacijom u BiH i Sarajevu, osvrnuvši se na uređenje i upravljanje gradom i državom, potom na reformu visokog obrazovanja, ulogu ombudsmena, i dr. "Veoma je bitno što ste se odlučili da dođete u Sarajevo i vjerujem da će vam boravak u bh. prijestolnici biti dragocjeno iskustvo", istaknuo je Živanović.

Corina Rebegea, projekt-menadžer u ime Fondacije "Konrad Adenauer", kazala je da Ljetna škola predstavlja mjesto gdje se susreću studenti s predavačima kako bi učili od njih, ali i jedni od drugih, naučili diskutirati te bivali kvalificiraniji  za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i tranzicione pravde unutar svojih društava.

Potpredsjednica Udruženja "Pravnik" Lana Ačkar zahvalila je Gradu Sarajevu na podršci. "Izuzetno interesovanje za teme ovogodišnje škole, koje su učesnici već na prvim predavanjima i radionicima pokazali, govori nam da i od ove generacije možemo puno očekivati", kazala je Lana Ačkar.