Sarajevo je po drugi put zaredom dobitnik Zlatne turističke ruže za najbolju ukupnu turističku ponudu u BiH. Tako je odlučio glavni i sedam selekcionih žirija, koji su večeras, na Svjetski dan turizma, na svečanosti u Domu mladih uz direktan TV prijenos, dodijelili zlatne turističke ruže i posebna priznanja najuspješnijim gradovima, osobama, turističkim objektima i organizacijama.

– Mislim da će Sarajevo dovijeka privlačiti turiste zbog raznolikosti kulturnih spomenika i gostoljubivosti svojih stanovnika. Mi ćemo nastaviti sa aktivnostima na poboljšanju naše ponude – istakla je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, nakon što joj je Nikola Širić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH uručio ovo priznanje.

Inače, u 12 kategorija uručeno je 55 priznanja svima koji su postigli značajne rezultate u promoviranju turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Večerašnje, drugo po redu, radno-promotivno obilježavanje Svjetskog dana turizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, predstavlja i početak sveobuhvatne promotivne kampanje "Osmijeh za Bosnu i Hercegovinu", koja se nastavlja i u narednom periodu, a koja treba da generira nove podsticaje u predstavljanju turističke ponude BiH i građenju njenog imidža u svijetu.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje svečanosti bilo je Vijeće ministara BiH, a organizatori kampanje: Turističko udruženje BiH, Turistička zajednica F BiH, Turistička organizacija RS, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS, Vlada Brčko Distrikta, te RTVFBiH i RTRS.

Izvor: Gradska uprava