Sarajevski festival turizma“ u sklopu kojeg se održava 40. Međunarodni sajam turizmaugostiteljstva i turistička berza, danas je otvoren u Centru Skenderija.

Ove godine na sajmu će se predstaviti 70 izlagača iz šest zemalja: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije i Bosne Hercegovine. Turističke organizacije i agencije će posebno predstaviti bogatu novogodišnju i zimsku ponudu.

U ime Grada Sarajeva, generalnog pokrovitelja ove manifestacije, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić zahvalio se i čestitao „Skenderiji“ što nastavlja tradiciju održavanja ovoga sajma koji je značajan jer je budućnost u turističkoj privredi.

Cilj nam je da sa ove manifestacije pošaljemo poruku svijetu da Sarajevo ponovo postaje sajamski centar”, istaknuo je direktor Centra Skenderija Amer Kapo.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastroturizam. Udruženje kuhara u BiH i Klub ljubitelja palačinaka će u petak na platou Centra „Skenderija“ obarati Guinnessov rekord, kojeg trenutno drži Moskva, u pravljenju i serviranju 13 hiljada palačinaka. Udruženje barmena ICE Sarajevo organizirat će dvodnevno takmičenje barmena. Za sutra je najavljena stručna konferencija o temi gastronomija.

Posjetioci Festivala će biti u prilici posjetiti i sajamski štand Grada Sarajeva i dobiti potrebne informacije o Trebevićkoj žičari, Vijećnici, olimpijskom bazenu Otoka, te EYOF-u, najmasovnijoj sportskoj manifestaciji nakon ZOI,  koja će se održati u februaru iduće godine.

Za posjetioce je sajam otvoren od 10.00 do 18.00 sati, a ulaz je besplatan.