Градоначелник Сарајева Алија Бехмен, члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, посланик у државном Парламенту БиХ Златко Лагумџија и амбасадор Краљевине Шпаније у БиХ Њ.Е. Алехандро Енрике Алваргонзалес Сан Мартин обишли су данас сарајевску Вијећницу, гдје се одвијају радови у оквиру треће фазе пројекта обнове овог значајног културно-историјског споменика Сарајева и Босне и Херцеговине. Циљ посјете био је информисање о динамици радова на реализацији Споразума између Министарства културе Краљевине Шпаније и Града Сарајева, којим је одобрено милион евра, намјенски за реконструкцију и рестаурацију фасаде објекта Вијећнице.

„Веома смо задовољни уложеним напорима у реконструкцију овог значајног објекта чија је симболика вишеструка, а у чему и моја земља партиципира. Стога желим да честита свим учесницима у пројекту обнове а посебно Граду Сарајеву“, рекао је амбасадор Сан Мартин након обиласка Вијећнице.

Жељко Комшић, који је као предсједавајући Предсједништва БиХ био сапотписник Меморандума о Споразуму између Краљевине Шпаније и Града Сарајева, данас је још једном захвалио Влади пријатељске Шпаније на значајној донацији у вриједности милион евра за пројекат обнове Вијећнице.

Према ријечима градоначелника Бехмена, ускоро би требало да буде завршена купола чиме ће се обезбиједити да кров не цури и да се може унутра радити оно што је по фазама и пројектима. "Кренуло се на припремне радове који ће бити интензивирани у прољеће, кад је у питању фасада. Она се неће сва обијати него ће се задржати онај аутохтони дио који вриједи. То ће бити веома сложен поступак. Биће коришћени материјали који су се употребљавали на Шенбруну у Бечу", казао је градоначелник Бехмен.
 
Посланик Златко Лагумџија је казао да је импресиониран оним што је видио, истичући да комплименте посебно заслужују наши архитекти који воде овај пројекат. "Они су показали не само да знају, него уствари разликују се од оних других у свијету по томе што се у њима види један осјећај, сензибилитет шта је ово и љубав према овоме", казао је Лагумџија.

[WPIMPINLINE:P1012906.jpg]

[WPIMPINLINE:P1012925.jpg]

[WPIMPINLINE:P1012954.jpg]

[WPIMPINLINE:P1012974.jpg]