Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са секретаром Градске управе Милорадом Којовићем примио је данас Хенка Кола, замјеника градоначелника Ден Хага за међународну социјалну политику, у циљу постизања договора о конкретној заједничкој сарадњи у области социјалних питања. Тим поводом градоначелник Бехмен је данас потписао Меморандум о разумијевању, којим се Град Сарајево заједно са потписницима: Градом Ден Хагом, Министарством за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице Кантона Сарајево и СЕРДА-ом обавезује да ће заједнички радити: на пројектима подршке пружања социјалних услуга на подручју града и Кантона Сарајево, на изградњи информационог система за све грађане КС, који ће посебно обухватити базу података незапослених и особа у стању социјалне потребе, на креирању квалитетних програма обуке за незапослене, као и на едукацији социјалних радника из Града и Кантона Сарајево, у складу са стандардима која се примјењују у Ден Хагу.

Замјеник градоначелника Ден Хага Хенк Кол је казао да је намјера да позитивна искуства стечена кроз имплементацију пројеката оспособљавања и враћање незапослених на тржиште рада у овом граду, буду успјешно примијењена и у Граду и Кантону Сарајево. У том процесу је веома битна сарадња са привредницима ако, додао је Кол, желимо да вратимо људе на тржиште рада.

Град Ден Хаг ће до краја године преузети предсједавање Форумом за социјална питања европске мреже градова ЕУРОЦИТИЕС. Обзиром да је Град Сарајево придружени члан ЕУРОЦИТИЕС-а, Град Хаг сматра да би учешће Сарајева у поменутом форуму дало значајан допринос будућој сарадњи и реализацији нових пројеката у области социјалне политике.

 “Меморандум ће дати један нови импулс већ успостављеним односима између градова Сарајева и Ден Хага. Ово је прилика да се захвалимо администрацији овог пријатељског града на компјутерима које су донирали нашим средњим школама и културним институцијама, потом на едукацији младих у развоју  демократских процеса, на стручној помоћи у борби против малољетничке делинквенције, а карактеристична је и сарадња између наших јаз фестивала, позоришта и младих државних службеника”, истакнуо је Бехмен те замјеника градоначелника Ден Хага информисао о Програму помоћи породиљама/мајкама са дјецом који Град Сарајево води већ четврту годину и којим је до сада обухваћено преко 15.000 жена.