Први међународни плесни семинар у БиХ под називом „Сарајевска спика 2013“ одржаће се од 08. до 10.02.2013 на сарајевској Академији сценских умјетности у организацији Удружења умјетника „Белларте“. Почасни покровитељ овог догађаја  је Град Сарајево, а подржали су га и Интернационални театарски фестивал МЕСС и Француски институт у БиХ. Тим поводом, градоначелник Сарајева Алија Бехмен са својим сарадницима данас је уприличио пријем добродошлице за предавачки тим овог семинара, на челу са Александром Јосиповићем, реномираним француским умјетником и асистентом једног од водећих људи свјетског плеса проф. др. Руд-а Вермеиј-а.

Семинар  под мотом „Буди свој и нађи своју спику“ је едукативно-умјетнички пројекат који за циљ има едукацију и еманципацију у домену плеса и покрета. Предавачки тим чине: Александар Јосиповић (Француска), Сања Бурић (БиХ), Алма Феровић (БиХ), Александар Бибановић (Белгија), те Тијана Милосављевић (Србија). Семинарска едукација ће се завршити јавном презентацијом свих учесника, додјелом цертификата и промоцијом књиге о плесу.
 
Градоначелник Бехмен пожелио је  успјешан рад учесницима Семинара, те казао како Град Сарајево подржава манифестације и институције културе кад год то  може.

„Сарајево Филм Фестивал, „Театар Фест“, "Башчаршијске ноћи", "ЈАЗЗФЕСТ", "МЕСС", Балет Фест и други, припадају манифестацијама од посебног значаја за Град Сарајево из области културе“, казао је Бехмен, изразивши жељу и наду да се и Међународни плесни семинар „Сарајевска спика 2013“, уврсти у ову категорију у наредним годинама.

Према ријечима Јелене Милосављевић, балерине и организаторице „Сарајевске спике 2013“, Сарајево ће 08. фебруара угостити младе људе, плесаче и умјетнике из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Хрватске и Словеније. Полазници семинара ће похађати плесне часове различитих плесних стилова и форми, бавиће се перформансом, музичким театром, квалитетом покрета и импровизацијом. 

„Трећег дана Семинара на програму су плесне радионице и предавања за лица са инвалидитетом које немају баш честу прилику бити дио културно- друштвених догађања и учествовати у истим“, нагласила је Милосављевић.

Александар Јосиповић казао је како је овај семинар спој теорије и праксе у комбинацији изазовних часова плеса, глуме и гласа кроз покрет.