Свечаном академијом Олимпијског комитета БиХ, Града Сарајева и компаније ЗОИ \’84 вечерас је у Олимпијском музеју обиљежена 29. годишњица 14. зимских олимпијских игара Сарајево \’84. Градоначелник Алија Бехмен казао је да много већи и многољуднији градови у свијету од Сарајева немају своју олимпијаду. „У личној  карти овог града писаће се двије олимпијаде, прва права олимпијада 1984. и олимпијада младих,  која ће се одржати 2017. Због те чињенице наш град има привилегију да се налази у малобројном друштву одабраних. Наше задовољство је веће обзиром на чињеницу да су Сарајево и Источно Сарајево проглашени за домаћина ЕYОWФ-а, 2017. године“, казао је Бехмен те додао да се добивањем ове организације  БиХ и читав регион враћа у епицентар занимања свјетске јавности. „Сарајево ће тако по други пут у историји запалити олимпијски пламен, око којег ће се окупити око 1.500 спортиста из више од 40 европских земаља", истакао је Бехмен.

Предсједник ОК БиХ Синиша Кисић присутне је подсјетио на дане када је Сарајево, БиХ и бивша држава била свјетска пријестолница спорта, културе, економије, политике, духовности, гостољубивости, распјеване и разигране младости и поноса. 

„Данас као и свих протеклих година обиљежавамо овај значајан догађај и подсјећамо се на оне дивне дане из давне 1984. године. Наше подсјећање на ЗОИ су промоција позитивних тековина олимпијских игра и олимпијских вриједности“, нагласио је Кисић.

На 14. ЗОИ у Сарајеву учествовало је 1.450 спортиста из 49 земаља, а са игара је извјештавало више од 4.500 новинара. Након игара у Сарајеву је, уз прелијепе олимпијске објекте, остало 2.850 новоизграђених комфорних станова, више хотела, а било је отворено и 9.500 нових радних мјеста.

Организација 14. ЗОИ коштала је 142,6 милиона долара, а половина прихода била је остварена од продаје права на ТВ пренос. Укупно је продато 250.000 улазница, а само у иностранству 200.000, док су ТВ преносе сарајевске "бијеле олимпијаде" пратиле двије милијарде људи.

Извор: ФЕНА / Одјељење за односе с јавностима