Поводом обиљежавања 25. новембра – Дана државности БиХ, у Вијећници је одржана Заједничка свечана академија Скупштине Кантона Сарајево, Градског вијећа Града Сарајева и општинских вијећа општина Кантона Сарајево. Академију је пригодним обраћањем отворио градоначелник проф. др. Иво Комшић, који је свим грађанима и грађанкама града Сарајева и државе Босне и Херцеговине, честитао Дан државности.

Говорећи о важности 25. новембра као датума који је обиљежио прошлост, али у великој мјери одредио садашњост и будућност наше домовине и државе Босне и Херцеговине, градоначелник је истакнуо да се овај историјски дан по први пут обиљежава у градској Вијећници, архитектонском и историјском обиљежју главног града БиХ и симболу отпора, која је након скоро двије деценије обнове засјала у свом аутентичном раскошном издању.

„Поновно рођење Вијећнице 09. маја, на Дан Европе и побједе над фашизмом, значило је побједу града Сарајева и државе Босне и Херцеговине. Као што је и прво засједање ЗАВНОБиХ-а представљало почетак босанскохерцеговачке модерне државности као равноправне републике унутар југословенске федерације, са историјским границама које датирају још из времена средњовјековне Босне“, казао је Комшић и нагласио: „Дан државности је  најважнији датум за сваку државу, па тако и за Босну и Херцеговину, за све њене народе и грађане, за сваког човјека који је рођен или који ће бити рођен на овом њеном тлу. На нама је да Босну и Херцеговину изграђујемо, подижемо и оснажимо, и као државу и као свој завичај, и материјално и духовно. На нама је да свакодневно његујемо и дограђујемо идентитет ове земље по мјери свих њених грађанки и грађана“.

[WPIMPINLINE:9648.jpg]

Историчар проф. др. Томислав Ишек у свом обраћању присутнима, истакнуо је да је ЗАВНОБиХ 25. XИ. 1943. конституиран као политичко представништво народно-ослободилачког покрета те да је добио улогу највишег органа власти у БиХ. Проф. Ишек је казао да је одлукама ЗАВНОБиХ-а и АВНОЈ-а утврђена посебност БиХ у два елемента, недјељивост у територијалном и посебност-сложеност у етничком смислу по којима је остала уникатна у односима на све остале федералне јединице будуће државе.

„ЗАВНОБиХ се конституирао у највише законодавно и државно тијело народа БиХ. На његовом ИИ засједању усвојена су документа који су БиХ представили као слободну и равноправну државу у оквиру југославенске федерације. Народи Босне и Херцеговине су, дакле, већ тијеком НОБ-е и у оквирима Другог свјетског рата, и формално постали државноправни субјекти. То су историјске чињенице. Остало је историја“, рекао је Ишек истичући историјску чињеница да је БиХ своје међународно признање добила управо у ЗАВНОБиХ-овским границама.

У умјетничком дијелу програма наступио је млади умјетник Един Таловић, прошлогодишњи добитник признања Града Сарајева – Сарајевска пахуљица, који је отпјевао познату нумеру „Сарајево љубави моја“.

Свечаности је присуствовао велики број бх. званичника, представника међународних организација, дипломатског кора, те представника вјерског и културног живота у БиХ.

Након завршетка Свечане академије, уприличен је концерт Уфук и Бахар Дордунцу, сестара – пијанистица из Швајцарске, турског поријекла, као допринос овој свечаности у Вијећници, чији су долазак и наступ организирали Амбасада и Уред за културу Републике Турске. Свјетски познате турске пијанистице свирале су  Франза Сцхуберта и Ц. Дебуссyа.