Градоначелник Сарајева Алија Бехмен уприличио је данас у Градској управи пријем за америчког диригента Чарлса Ансбахера и његову супругу Свони Хант, бившу амбасадорицу САД-а у Бечу, доказане пријатеље Сарајева и Босне и Херцеговине. Градоначелник је господину Ансбахеру уручио Плакету и Захвалницу Града Сарајева као изузетном човјеку и умјетнику који је обиљежио музичку сцену Сарајева и Босне и Херцеговине многобројним успјешним извођењима са Сарајевском филхармонијом, стекао поштовање музичара и публике Сарајева, те својим богатим стваралаштвом анимирао и афирмисао генерације сарајевских музичара.

Градоначелник је на пријему захвалио диригенту Ансбахеру за све што је протеклих петнаест година урадио за Сарајевску филхармонију, а његовој супрузи, бившој америчкој амбасадорици у Аустрији, за бројне хуманитарне акције и прикупљање музичких инструмената за Сарајевску филхармонију и уништене школе у Сарајеву и БиХ.

Господин Ансбахер је рекао да је ово за њега велика част и признање, те нагласио да Сарајево има одличан оркестар Сарајевске филхармоније, којим је имао част да диригује у САД-у, Италији и Аустрији и који представља правог амбасадора Сарајева.

Госпођа Свони Хант, која током пријема није могла да сакрије емоције, истакнула је да су њене сузе повезане са дугом историјом рада, боравка и повезаности са Сарајевом. „Сарајево је мој други дом“, рекла је госпођа Хунт која је градоначелнику поклонила своју књигу Ово није био наш рат: Босанке обнављају мир, коју је написала након разговора са 26 бх. жена и за коју је добила америчку награду ПЕН/Њу Ингланд.

Пријему су присуствовали замјеници градоначелника Игор Камочаји и Мирослав Живановић, замјеница предсједавајућег Градског вијећа Татјана Љујић – Мијатовић, иначе дугогодишња пријатељица са госпођом Свони Хант, те директор фестивала „Сарајевска зима“ Ибрахим Спахић.

Извор: Одјељење за односе с јавношћу