Градоначелница Сарајева Семиха Боровац данас се обратила учесницима Трећег Регионалног конгреса удруженја за помоћ дјеци оболјелој и лијеченој од малигних оболјенја.

– Изузетно ме забринуо податак који ми је предочен да је у послједнјих седам година драстично порастао број малишана који болују од рака, што указује да морамо одлучније приступити рјешаванју овог данас горућег проблема. Лично бих желјела знати шта је узрок оваквом повећанју и очекујем да експерти дају научно утемелјен одговор који би се могао бавити откланјанјем узрока, а не послједицама – истакла је градоначелница Боровац.

Градоначелница је указала на акцију коју проводи Град Сарајево с цилјем прикуплјанја донаторских средстава за опреманје Педијатријске клинике. Она је казала да захвалјујући донацијама градоначелника Беча и аустријских привредника, те домаћих донатора и продатим улазницима од концерта Бечког оркестра, до сада можемо рачунати на преко 111.000 КМ за опреманје Педијатријске клинике како би наши најмлађи суграђани добили што квалитетније услове за лијеченје. 

– Такођер, Градско вијеће одлучило је да Формира Координационо тијело, а Град ће из Буджета издвојити дио средстава у фонд за опреманје Педијатријске клинике. Исти позив упутили смо опћинама, Кантону, федерацији и Држави, како би сви заједно учлинили максимални напор да обновлјени капацитети на локалитету Језеро буду што прије завршени и одговарајуће опремлјени – истакла је Боровац, те позвала успјешне привреднике, а поготово појединце да се приклјуче овој хуманитарној акцији и тако допринесу успјешном лијеченју малишана.

Осим бх. медицинских стручнјака и родителја оболјеле дјеце, у раду Конгреса учествовали су и представници удруженја из Хрватске, Србије, Македоније, Словеније и Аустрије.

Извор: Градска управа