Градоначелница Сарајева Семиха Боровац вечерас је на АјФеловом мосту на Скендерији озваничила завршетак реализације пројекта Града Сарајева &qуот;Илуминација мостова на ријеци Милјацки&qуот;. Свечаност је почела на АјФеловом мосту на Скендерији, а наставила се обиласком осталих освијетлјених мостова који су обухваћени овим пројектом: Чобанија моста, Латинске ћуприје, новог моста код Вијећнице и Шехер-Ћехајине ћуприје.

Свечаности завршетка овог пројекта присуствовали су вијећници Градског вијећа Града Сарајева, Кантоналног завода за заштиту културно-хисторијског и природног наслијеђа Сарајево и Кантоналног завода за изграднју, аутор Пројекта Срђа ХрисаФовић, те представници извођача радова Фирме &qуот;Тестингелектро&qуот; и Фирме која је вршила набавку опреме &qуот;Епиее&qуот;.

– Вечерас ћемо пустити у рад акцентну (сталну) расвјету на пет мостова на ријеци Милјацки, на потезу од Скендерије до Башчаршије. Ово је заправо први пут да Сарајево добива један низ освјетлјених мостова у центру и најФреквентнијем дијелу града (Шехер-Ћехајина ћуприја и Чобанија мост први пут добивају расвјету) – истакла је градоначелница Боровац, те додала да је пројекат илуминације мостова један у низу пројеката које је Град покренуо у складу са ПлатФормом &qуот;Правци дјелованја Града 2006.-2008.&qуот; и настојанјима да град Сарајево учини амбијентом угодног живлјенја, као и атрактивном туристичком дестинацијом.

За израду пројектне документације, набавку опреме и извођенје радова на наведеним мостовима, Град Сарајево издвојио је 370.241,81 КМ. Радови су обухватали освјетлјенје ограда и пјешачких стаза на споменутим мостовима, што ће омогућити повећанје сигурности пјешака и саобраћаја. С обзиром на различитост мостова, начин нјиховог освјетлјенја прилагођен је нјиховом изгледу и конструктивним посебностима. Важно је било истакнути силуету моста, како би и ноћу било очигледно Физичко премоштенје двију обала, као и нјегову архитектонско-градителјску привлачност.

Извор: Градска управа