Градоначелница Сарајева Семиха Боровац примила је данас представнике Вијеће Рома БиХ Дерву Сејдића и Санелу Бешић који су је упознали са активностима ове кровне ромске организације, а посебно о активностима на приступанју програму &qуот;Декада за Роме 2005.-2015.&qуот;. Они су истакли да предстоји усвајанје Акционих планова за рјешаванје проблема Рома у БиХ на Вијећу министара БиХ, у којима су одређени субјекти за имплементацију, што је предувјет за приступанје Декади за Роме.

Градоначелница је честитала представницима Вијећа Рома БиХ на свим напорима у заступанју интереса ромске популације, те је обећала да ће Град са своје стране испунити обавезе деФиниране у Акционим плановима. На основу тога Град ће, како је најавила градоначелница, донијети једну посебну одлуку о сараднји са Вијећем Рома на основу које ће се пружати конкретни видови подршке овој популацији и нјеним проблемима.

Град ће такођер наставити и у овој години Финансијски помагати националне манјине на подручју града Сарајева у оквиру којих су и Роми, најавила је градоначелница и изразила спремност да Град стипендира одређени број посебно надарених ромских ученика с цилјем да се помогне и подстакне нјихова далјнја едукација.

Извор: Градска управа