Градоначелница Сарајева Семиха Боровац примила је данас у наступну посјету амбасадорицу Републике француске Нј.Е. Марyсе Берниау, којој је пожелјела много среће и успјеха у мисији зближаванја двају држава и народа, те изразила пуну отвореност Града Сарајева за све облике сараднје.

Изразивши захвалност грађана Сарајева Француском народу који је током опсаде несебично помагао Сарајлијама, а посебно регија Сер Шевалије и град Албервил, градоначелница се осврнула на резултате досадашнје успјешне сараднје: &qуот;Са Градом Марсејом реализирали смо Споразум о размјени ученика и студената, а са Градом Бордоом покренули културну сараднју размјеном позоришних програма. У Сарајеву годинама успјешно дјелује француски културни центар &qуот;Андре Малро&qуот; – истакла је градоначелница Боровац, те нагласила да је пријателјство наших народа сјајна подлога за отваранје нових полја сараднје.

Амабсадорица Марyсе Берниау подржала је досадашнју сараднју и исказала своју спремност да подстакне нове облике сараднје, и то у областима: туризма, привреде, инФраструктуре, образованја и културе.

– Радује ме што ћемо наставити да сурађујемо у области туризма јер Француски привредници желе градити хотеле у вашем граду, као што такођер намјеравају отворити своја предузећа и размјенјивати искуства са бх. привредницима. Истовремено, интензивират ћемо већ успоставлјену сараднју у области инФраструктуре, а културне везе одржават ћемо и далје преко Центра &qуот;Андре Малро&qуот; кроз реализацију партнерских пројеката – рекла је амбасадорица, те најавила да Р француска жели развити модел двојезичних разреда у бх. школама.

Градоначелница Сарајева је најавила за наредни сусрет да ће Град Сарајево припремити преглед могућих улаганја у туризам и привреду, те је обећала да ће Град посредовати око усклађиванја администрације како би што прије заживио модел двојезичне основне школе у нашем граду.

Поводом активности које се воде око кандидатуре Башчаршије за упис на листу свјетске баштине под заштитом УНЕСЦО-а, градоначелница Боровац је казала да би нам искуства и глас лобија из француске итекако добродошао.

Извор: Градска управа