Градоначелница Сарајева Семиха Боровац примила је данас Ерица Кетелаара и Цéциле Аптел, чланове Савјетодавне комисије за архиве Међународних судова Ујединјених нација за бившу Југославију и Руанду која има задатак да изради студију о будућем управлјанју и локацији архива та два суда по окончанју нјиховог мандата.

&qуот;Град Сарајево покренуо је иницијативу да архив ИЦТY буде смјештен у Босни и Херцеговини, односно у Сарајеву. Град Сарајево има моралну обавезу и право да покрене овакав поступак као град страдалник, али и град који може испунити веома високе техничке критерије заштите, понудити адекватне просторе, осигурати кадрове и адекватан начин управлјанја и поступанја са таквом врстом архиве.&qуот;, истакла је градоначелница Боровац у разговору са представницима Комисије.

Она је додала да је ову инцијативу јучер упутила и Предсједништву БиХ од којег се очекује подршка у име државе. Градоначелница је такођер нагласила како би одлука Хашког трибунала да се нјегова архива смјести у Сарајево значила допринос истини и повјеренју међу народима на овим просторима, изграднји стабилног мира, а посебно би била значајна могућност научног изучаванја архивске грађе Хашког трибунала с цилјем спознаје стварне истине о ономе што се догађало протеклих година и да се тешки догађаји из тог периода никада и никоме не понове. 

Чланови Савјетодавне комисије за архиве истакли су како је нјихова посјета Сарајеву прва посјета регијама на које се студија коју припремају односи, те да би свој први превизорни извјештај требали поднијети секретарима Међународних судова у првој четвртини 2008. године. Они су се током разговора са градоначелницом занимали за просторне могућности смјештаја архивске грађе, сигурносне аспекте и уопће за значај овог евентуалног чина за будућност народа БиХ.

Чланови Комисије Ериц Кетелаар и Цéциле Аптел јутрос су се сусрели са члановима Предсједништва БиХ, а током дана намјеравају разговарати и са представницима државног и ентитеских архива.

Извор: Градска управа