Град Сарајево ће подржати кандидатуру белгијског града Лијежа за домаћина Међународне изложбе ЕXПО 2017. Ово је истакнуо градоначелник Сарајева Алија Бехмен који је заједно са Милорадом Којовићем, секретаром Градске управе примио Жан-Марка Делизеа, бившег државног секретара и садашњег члана Федералног парламента Краљевине Белгије. “У посјети сам Сарајеву у својству амбасадора Града Лијежа који се кандидовао за ЕXПО 2017. године. Његов протукандидат је Град Астани из Казахстана. Коначну одлуку донијеће Биро за међународне изложбе на Генералној скупштини 22. новембра ове године”, истакнуо је Делизе, те додао да је, уствари, ријеч о државном пројекту у чију су се организацију, лобирање и имплементацију укључили становници, разне институције, друштвено-политичке структуре и дипломатско-конзуларна представништва Белгије.

Представљајући белгијску кандидатуру за ЕXПО 2017. године, Делизе је истакнуо да се, што се тиче предности, Белгија налази у срцу Европе, одлично је повезана за земљама западне Европе, сједиште је разних међународних организација и институција, попут ЕУ и НАТО-а, а свакако треба поменути и искуства у организацији значајних културних и спортских догађаја.

Тема белгијске кандидатуре за ЕXПО 2017 је “Повезати свијет, зближити људе, бољи живот заједно”, што представља идеалну прилику да се на глобалном нивоу комбинују постигнућа и утицај информационе и комуникационе технологије у области: здравља, саобраћаја, културе, образовања и околиша, а све у циљу побољшања животног стандарда.

Иначе, ова изложба се одржава сваких пет година и ЕXПО Шангај 2010. године, привукао је 73 милиона посјетилаца.