Делегација Еволуационе комисије Европског олимпијског комитета која је јуче стигла у радну посјету у Сарајево поводом кандидатуре градова Сарајево и Источно Сарајево за организацију Европског зимског олимпијског омладинског фестивала (EYOWF-а) 2015. обишла је олимпијска борилишта на Игману, Бјелашници и Јахорини, дворане Зетру и Скендерију, а презентован јој је аудио-видео материјал кандидатуре. На Јахорини су данас након окончања радне посјете изјаве за медије дали чланови Еволуационе комисије Европског олимпијског комитета, представници Града Сарајева и Града Источно Сарајево, те Олимпијског комитета БиХ.

"За нас је био изазов да дођемо у Сарајево и видимо шта нуди за организацију ЕYОWF-а јер знамо да је Сарајево 1984. године био домаћин великих ЗОИ-а. Ово је јака кандидатура и има велики потенцијал. Ми смо видјели понуду Сарајева и дали смо сугестије у којим сегментима она може још да се унаприједи, а сада је до градова Сарајево и Источно Сарајево и Олимпијског комитета БиХ да на томе раде", истакнуо је Јосеф Либа, члан Еволуационе комисије ЕОК-а и генерални секретар ОК Словачке, који нам је пожелио срећу у кандидатури за ЕYОWF 2015.

Кандидатура ће бити разматрана на Генералној скупштини ЕОК-а у Београду у новембру ове године.

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић је рекао да ће се одмах кренути са лобирањем за добивање организације путем Министарства вањских послова БиХ и дипломатско-конзуларних представништава БиХ у земљама чланицама ЕОК-а, те да се очекује од свих нивоа власти у БиХ да помогну организацију ЕYОWF-а, уколико она буде добијена.

Градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић нагласио је да би организација овог догађаја значила обнову инфраструктуре на олимпијским планинама, развој туризма и привреде ова два града, те повратак олимпијског духа у Сарајево који је посљедњих година почео да блиједи.

Предсједник Олимпијског комитета БиХ Изет Рађо рекао је да се већ сутра треба почети радити на овом значајном пројекту јер је преостало врло мало времена до Генералне скупштине ЕОК-а, те да Олимпијски комитет БиХ у пуном капацитету стоји иза ове кандидатуре. Он је додао да је подршка и медија врло значајна у овој кандидатури те да се нада да она неће изостати.

Градоначелници Алија Бехмен и Винко Радовановић потписали су 16.06.2010. Меморандум о разумијевању о кандидатури Града Сарајева и Града Источно Сарајево, а уз подршку Олимпијског комитета БиХ, за домаћина Европског зимског олимпијског омладинског фестивала (ЕYОWF-а) 2015. године.

[WPIMPINLINE:7094.jpg]

[WPIMPINLINE:7095.jpg]

[WPIMPINLINE:P1011149.jpg]

[WPIMPINLINE:P1011219.jpg]

[WPIMPINLINE:P1011239.jpg]