Замјеник градоначелника Сарајева Абдулах Скака примио је данас вишечлану делегацију Печуха коју су предводили градоначелник Пава Жолт и министар за културу Мађарске др. сци. Хопал Петер. У делегацији су били и културни дјелатници Печуха, а пријему је присуствовала и економска савјетница у Амбасади Мађарске у БиХ, др. сци Доминика Хорват. Замјеник градоначелника Скака пожелио је добродошлицу делегацији из Печуха, те у име Града и грађана Сарајева захвалио овом мађарском граду како на издвојеним средствима за обнову сарајевске Вијећнице, тако и на помоћи коју је Мађарска пружила унесрећеним становницима у разорним поплавама које су погодиле Сарајево и цијелу Босну и Херцеговину 2014. године. Скака се такође захвалио Влади Мађарске на подршци уласку БиХ у ЕУ.

Министар за културу Мађарске др. сци. Петер Хопал истакао је да је Влада Мађарске заинтересована за унапрјеђење културолошке сарадње између ове двије државе, а посебно градова Сарајева и Печуха.

„Сарајево је познато као град културе, а Печух, који као културолошки град датира од прије 2.000 година, на листи је свјетске баштине УНЕСКО-а. Жељели бисмо учествовати на сарајевским фестивалима, обзиром да се Печух може представити озбиљном и поп музиком, балетом, луткарским позориштем, али  и другим умјетностима на високом, европском нивоу”, казао је Хопал.

Замјеник градоначелника Скака позвао је културне ансамбле Мађарске да учествују у атрактивном међународном фестивалу „Башчаршијске ноћи”, који се сваке године у јулу традиционално одржава у Сарајеву.

„Позивамо вас да у скорије вријеме заједнички организујемо концерт озбиљне музике у Вијећници, што свакако може допринијети сарадњи наша два града у области културе.