Град Сарајево у наредном периоду ће кроз више пројеката и иницијатива покренути акцију уређења центра града, са посебним фокусом на главну улицу Ферхадију која је још од 1967. године проглашена улицом од посебног значаја за град, казао је данас на конференцији за медије у Сарајеву предсједавајући Градског вијећа Марин Иванишевић.

Он је потврдио да је градоначелник Сарајева Алија Бехмен покренуо иницијативу да се донесе одлука о стављању улице Ферхадија у сталну надлежност града. Та одлука могла би да се нађе на дневном реду неке од наредних сједница Градског вијећа.
 
Споменуто уређење центра града односиће се на више аспеката. Тако је планирано да се у сарадњи са Општином Стари Град у потпуности обнови Трг Алије Изетбеговића. Прву, од двије планиране фазе, већ је покренула споменута општина пројектом замјене плоча испред Економског факултета. Радови би требало да буду завршени за мјесец дана.
 
Друга фаза обнове подразумијеваће комплетну замјену плоча испред "Свјетлости", као и остатка површине Трга, чија је реализација планирана након завршетка туристичке сезоне.
 
Иванишевић је најавио да ће покренути иницијативу о измјештању саобраћаја испред Дома Оружаних снага БиХ у подземну варијанту да би тај дио у коначници био спојен у јединствену цјелину са Тргом Алије Изетбеговића.
 
Централни проблем Ферхадије су попуцале плоче иако је њихова замјена рађена већ два пута у послијератном периоду. Иванишевић је најавио да Град Сарајево због нужности издвајања великог износа средстава за сада неће ићи поново у њихову потпуну измјену, већ ће се само парцијално мијењати попуцале плоче.
 
Плоче у бочним улицама које се спајају са Ферхадијом обновиће Општина Стари Град, а Градска управа ће ићи на друге механизме њихове заштите. То ће се првенствено односити на забрану за аутомобиле и друга возила у дијелу пјешачке зоне.
 
Град Сарајево ће такође, потврдио је Иванишевић, покренути поступак утврђивања одговорности за замјену плоча у Ферхадији у чак два наврата ван званично утврђених стандарда. Њима је прописано да плоче у главној градској улици треба да буду дебљине од шест до осам центиметара, док су садашње свега три центиметра.
 
Планом уређења главне улице предвиђено је и рјешавање проблема са великим бројем просјака и нелегалних продавача. Иванишевић пораст просјачења види као енормно кршење људских права, навођење на проституцију и ропство. Стога је неопходан обрачун са организаторима просјачења, које тек као крајња појава представља нарушавање јавног реда и мира.
 
Један од планова је и забрана паркирања на тргу испред Позоришта младих Сарајево, а Иванишевић је најавио и да ће поднијети иницијативу о потпуном уклањању зеленог слоја са површине тротоара на дијеловима улица у центру града. Тај зелени слој је постављен током посљедњег Сарајево Филм Фестивала.
Већи дио планова биће реализован у сарадњи са општинама Стари Град и Центар.
 
Потврђено је такође да је Град Сарајево расписао конкурс за обнову фасаде и дрвенарије на објекту Вијећнице.
 
Извор: ФЕНА