Поводом информација објављених у домаћим медијима које се односе на организацију шетње и обиљежавање сукоба између легалних оружаних снага Републике Босне и Херцеговине, са једне, и окупаторских снага Југославенске народне армије, са друге стране, 3. маја 1992. године, коју је најавио такозвани Пододбор за обиљежавање страдања припадника ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици данас сам упутио захтјев министру унутрашњих послова Кантона Сарајево да забрани одржавање тог скупа. Дужан сам да грађанима Сарајева објасним разлоге и мотиве те одлуке.

Прво, нема преговора о чињеницама. Другим ријечима, вишегодишња истрага Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу утврдила је да се у Добровољачкој улици није догодио ратни злочин. И поред ограничених овлашћења која имам, нећу допустити да током мог мандата започне редефиниција и реинтерпретација опсаде Сарајева, најдуже у историји ратовања.

Друго, ријеч је о скупу за који вјерујем да је смишљен и дизајниран да изазове насиље. Као одговоран човјек, не могу да стојим по страни и шутим док се то дешава. Грађани Сарајева 2. и 3. маја одбранили су се од напада стране војне силе присутне на територији међународно признате Републике БиХ. Пристанак на одржавање ове манифестације био би управо оно што организатори овог скупа хоће: да поново преговарамо о чињеницама.

Треће, овај скуп је дио организоване кампање ревизије судски утврђених чињеница о нападу на Босну и Херцеговину и злочинима почињеним на њеној територији и њеним грађанима. У тој мјери, овај скуп је наставак кампање која је почела хапшењем Илије Јуришића, покушајем криминализације одбране Тузле и хапшењем бившег члана Предсједништва Ејупа Ганића. Овим скупом се покушава криминализирати одбрана Сарајева.

Четврто, да је ријеч о искреној жељи да се искаже поштовање према невиним цивилима српске националисти убијеним у опкољеном Сарајеву, ја бих се као градоначелник придружио томе.

Посљедњи, али не и најмање битан разлог је безбједност. У свјетлу недавних догађаја, као градоначелник Сарајева сам дужан да скренем пажњу на могући ризик организације овог догађаја.

Смисао овог скупа је нарушавање безбједности града Сарајева и још једном желим да позовем министра унутрашњих послова Жељка Мијатовића да уважи мој захтјев и онемогући овај дириговани атак на безбједност грађана и посјетилаца града Сарајева у ово вријеме и на овом мјесту.

На крају, желим да напоменем да су премијер Кантона Сарајево и начелници четири градске општине у потпуности подржали садржај мог захтјева за забрану одржавања овог скупа који сам јутрос упутио МУП-у.

градоначелник Сарајева
проф.др Алија Бехмен