Данас је одржана Конституирајућа сједница Организационог одбора за одржавање XIII Европског олимпијског фестивала за младе 2017. године на којој су копредсједавајући Одбора, градоначелник Сарајева Иво Комшић и градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија остале чланове упознали са хронологијом досадашњих активности на организацији EYOF-a 2017. Ради се о великом тијелу, којег чине представници Градова Сарајева и Источног Сарајева и институција БиХ. Замјеник градоначелника Ранко Човић истакао је да је приоритетно испуњавање услова дефинисаних прошле године уговором са Европским Олимпијским Комитетом (ЕОК). „Слиједеће на чему треба да радимо је да постојећа инфраструктура буде прилагођена данашњим технолошким захтјевима ЕОК-а  за сигурна и безбједна такмичења“, казао је Човић, те додао да организација ове манифестације није ништа мање захтјевна од организације Олимпијаде 1984. године. 

Према ријечима Игора Голијанина, шефа Кабинета градоначелника Града Источног Сарајева, EYOF 2017 за Источно Сарајево представља пројекат који превазилази границе саме спортске манифестације и који треба искористити како би у наредном периоду направили и туристичку и спортску инфраструктуру.

„Могу рећи да је EYOF 2017 улазница за праве Олимпијске игре и један степеник у развоју спорта у БиХ. Ово је још један доказ да су Градови Источно Сарајево и Сарајево у стању да организују овакве значајне манифестације“, истакао је Голијанин.

Говорећи о садржају EYOF-a 2017., Саид Фазлагић, представник Олимпијског комитета БиХ је најавио 7 спортова у 16 дисциплина: алпско скијање, биатлон, трчање, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и сновбоард, који ће се одржавати у Олимпијској дворани Зетра, Источном Сарајеву. На Палама ће се одржавати брзо клизање, на Двориштима биатлон, на Игману трчање, на Јахорини слалом и велеслалом док ће сновбоард бити на Бјелашници.

„Проблем имамо са леденом двораном који представља велики пројекат, те се надамо да ћемо клизачима и хокејашима успјети обезбједити мјесто за тренинг не само 2 мјесеца у години, него једну велику ледену дворану у којој ће моћи тренирати барем 8 мјесеци“, нагласио је Фазлагић.

На сједници је такођер усвојен и Правилник о раду Организационог одбора, те Одлука о именовању чланова Извршног одбора EYOF-a 2017.  У Извршном одбору су: Фарук Чатал, представник Града Сарајева – предсједник, односно, замјеник предсједника ИО Игор Голијанин, представник Града Источно Сарајево – предсједник, односно, замјеник предсједника ИО Саид Фазлагић, представник Олимпијског комитета БиХ – члан ИО, Небојша Попић – члан ИО и Мујо Гец – члан ИО.