У сарадњи са Градом  Сарајевом, Музеј Сарајева је на Дан државности БиХ, у Вијећници уприличио изложбу „Сарајево 1914.-2014.“. Изложбу су отворили градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић и директорица Музеја Сарајево Амра Маџаревић. Изложба посвећена Сарајеву у посљедњих сто година којом се жели показати изузетно богата и бурна историја и живот града, постављена је у сасвим новом простору у сутерену објекта, намијењеном будућем Музеју Вијећнице, а који јавност да сада није имала прилику посјетити. 

Част да изложбу званично прогласи отвореном припала је градоначелнику Сарајева Иви Комшићу, који је истакнуо задовољство што је Музеј Сарајева одлучио ову изложбу поставити управо на Дан државности БиХ. Тиме се уједно, додао је, промовише нови простор Вијећнице који је реконструкцијом предвиђен за музејске поставке и изложбе.

„Очекујем да ће млади учити са ових паноа, те да ће видјети оно што је било лоше у историји, јер се на грешкама треба учити, а да уједно уче о вриједностима које су сачувале овај град и државу кроз историју“, истакнуо је Комшић.

[WPIMPINLINE:9641.jpg]

Бројне посјетиоце изложбе поздравила је директорица Музеја Сарајева Амра Маџаревић, нагласивши да Музеј овом изложбом жели заокружити причу о обиљежавању стоте годишњице Сарајевског атентата.

„Изложбом Сарајево 1914.-2014. желимо показати не само историју града која је изузетно богата и бурна, већ и ону другу страну, мање познату широј јавности – а то је живот. На паноима је хронолошки приказана историја, све државе и режими који су прошли овим градом у сто година, његово нарастање и промјене, његово уништавање и поновно дизање, као и сви важнији догађаји“, казала је директорица Музеја.

Средишњи дио изложбе посвећен је култури живљења и одијевања кроз вријеме, и приказује обични живот сарајевских породица.

[WPIMPINLINE:9642.jpg]

Представљени су и карактеристични ескпонати те предмети и породичне фотографије које су за ову прилику Музеју уступили суграђани из својих приватних колекција.

Аутори поставке су кустоси Музеја Сарајева Мирсад Авдић, Жанка Додиг, Амра Маџаревић, Аднан Муфтаревић, Игор Радовановић, Аида Сулејманагић и Моамер Шеховић. Аутор средишњег дијела поставке је етнологиња Земаљског музеја БиХ Светлана Бајић, док припрему и поставку експоната потписује Азра Бечевић-Шаренкапа из Земаљског музеја БиХ.

Изложба ће бити отворена до Нове године.

[WPIMPINLINE:9643.jpg]