Градоначелница Сарајева Семиха Боровац и начелник Опћине Стари Град МустаФа Ресић данас су потписали Споразум о удруживанју средстава за реализацију пројекта расвјета Башчаршије. Према Споразуму освјетлит ће се Гази Хусрев-бегова и улица Сарачи, чиме започинје реализација друге Фазе Пројекта јавне расвјете Башчаршије.

– Овим пројектом желимо да освјетлимо и улјепшамо најрепрезентативнији дио старог дијела града Сарајева који је турситички и најпосјећенији и који намјеравамо кандидирати на листу УНЕСЦО-ове свјетске културне баштине. Дакле, не само да ће Башчаршија бити освјетлјена, него ће након Трговки, бити санирани оштећени пословни простори и у Гази Хусрев-беговој и улици Сарачи – истакла је градоначелница Боровац.

Према ријечима начелника Опћине Стари Град &qуот;ово су пионирски кораци у једном великом и важном пројекту илуминације уређенја најдрагоцјенијег простора културне баштине у граду Сарајеву.&qуот;

– Поред илуминације, намјеравамо извршити и поплочаванје ових улица, те заштитити локалитет Башчаршије и ферхадије од моторних возила – истакао је начелник Ресић.

Град Сарајево је за илуминацију ових улица из Буджета за 2007. годину издвојио 200.000 КМ. Исти износ обезбиједила је и Опћина Стари Град за санацију кровова и Фасада на пословним просторима у поменутим улицама. Након што се ураде грађевинско-занатски радови, приступит ће се освјетлјенју Гази Хусрев-бегове и улице Сарачи.

У току су припреме за обајвлјиванје тендера за избор најповолјнијег понуджача за извођенје радова на санацији објеката, односно за извођенје илуминације ових улица. У завршној Фази је прикуплјанје потребних сагласности како би се добило одобренје за грађенје. Обзиром да се на простору ових улица налази одређен број националних споменика, одобренје за извођенје радова на илуминацији издат ће федерално министарство просторног уређенја.

Извор: Градска управа