Министар културе и спорта и допремијер Владе Ф БиХ Гаврило Граховац, градоначелник Сарајева проф. др. Алија Бехмен са сарадницима и Угљеша Кисић, генерални директор ГП „Босна“ – извођач радова, обишли су данас  градилиште Вијећнице, да би јавност упознали са до сада предузетим, те будућим активностима на реконструкцији овог културно-историјског споменика. „Ових дана, након добивене грађевинске дозволе, кренуло се у трећу фазу обнове Вијећнице, у којој је предвиђено извођење дијела конструктивних грађевинских радова, реконструкција дијела крова и занатски радови на рестаурацији и реконструкцији фасаде објекта, са израдом и уградњом фасадне столарије.

Радови се изводе на основу Уговора закљученог између Града Сарајева и ГП „Босна“. Рок за завршетак ових радова је мај 2012. године,“ истакнуо је градоначелник Бехмен. 

Додао је да је потпуно завршен сутерен, у којем ће бити смјештен будући музеј Вијећнице, те уградња лифтова, што представља једину измјену изворног пројекта, с чиме се сложио и експертни тим Европске комисије.

Такође је предвиђено да се паралелно са радовима на реконструкцији и рестаурацији фасаде изводи и завршна фаза која подразумијева радове у унутрашњости објекта, који ће бити финансирани средствима Европске уније, из инструмената за претприступну помоћ Босни и Херцеговини. Очекује се да Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини почетком 2011. године  распише  међународни тендер за избор извођача преосталих радова (зидарских, инсталатерских, рестаурација и реконструкција гипсане декорације у ентеријеру и сликарских декорација и др.), који су потребни  за потпуно довршење и предају објекта на коришћење.

„Вијећница као споменик културе обнавља се у потпуно аутентичном облику каква је и била. Њена обнова не прејудицира ни коначну намјену ни функционалност овог објекта. Намјена Вијећнице мора да буде у складу са одлуком Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине, која је овај културно-историјски објекат прогласила националним спомеником“, казао је федерални министар и допремијер Гаврило Граховац.

ГП „Босна“, према ријечима генералног директора Угљеше Кисића, референтна је фирма која има лиценцу за извођење радова на културно-историјским споменицима, издату од Федералног министарства за просторно уређење.

[WPIMPINLINE:7129.jpg]

[WPIMPINLINE:7130.jpg]

[WPIMPINLINE:7131.jpg]

[WPIMPINLINE:7132.jpg]