Градоначелница Града Сарајева Семиха Боровац те директори комуналних јавних предузећа &qуот;Парк&qуот; и &qуот;Рад&qуот; Осман Делић и Селим Бабић презентирали су данас на пресс конФеренцији у Градској управи акцију &qуот;Чистији град&qуот;. Акција има за цилј чишћенје јавних те уређиванје зелених површина на подручју града које до сада нису биле у програму ова два комунална предузећа. Ради се о слједећим локалитетима: плато Бабића баште, дио населја Велешићи, Црни врх – Горица, простор око породилишта &qуот;Зехра Муидовић&qуот;, излетиште Барице, наставак шетнице према Козјој чуприји, Бистрички поток и Змајевац.

&qуот;Концепт акције садржи јавно обавјештаванје грађана о реализацији чишћенја и уређиванја градских површина и улица да би се унапријед уклонила непрописно паркирана возила која онемогућавају слободан приступ спезијализираним возилима &qуот;Рада&qуот;.

&qуот;Градско вијеће ће већ на слједећој сједници разговарати о увођенју санкција за све оне грађане који се не одазову позиву&qуот;, најавила је градоначелница Боровац те додала да ће, у намјери да Град Сарајево буде еколошки чист град, затражити и помоћ МУП-а КС-а који ће укланјати возила која ометају рад.

&qуот;Чистоћа урбане средине више овиси о нјеним грађанима него о предузећима који раде на нјеном уређенју. Апелирамо на грађане да помогну акцију јер нам је свима у интересу да овај град буде чист&qуот;, казао је Бабић. Проблеми с којима се сусрећу радници &qуот;Парка&qуот; онемогућавају грађанима да уживају у плодовима напорног рада упосленика овог комуналног предузећа. &qуот;Свакодневно добијамо дојаве да су уништене нетом поставлјене клупе, ишчупане тек посађене саднице. Ево и данас смо били свједоци тоталног уништенја нових бетонских клупа на Чобанији&qуот;, рекао је Делић.

Ради очуванја чистоће и уређености јавних простора и зелених површина &qуот;Парк&qуот; и &qуот;Рад&qуот; ће и далје организирати едукације о култури живлјенја у школама те покренути акције награђиванја најлјепших школских дворишта.

Градоначелница је најавила састанак који ће одржати са управителјима зграда како би се у сараднји са нјима и етажним власницима станова покренула акција чишћенја и одржаванја чистоће у заједничким дијеловима зграда и двориштима око зграде, а уз надзор градског комуналног инспектора.

У цилју поболјшанја градске чистоће Град Сарајево је са градским опћинама покренуо пројекат набавке једнообразних корпица за одлаганје уличног отпада, чији је дизајн прилагођен локацији на коју се поставлјају. Поред Града Сарајева, набавку су Финансирале и опћине Центар и Ново Сарајево. Нове корпице ће у наредних 10-15 дана бити поставлјене на ферхадији и дијелом Башчаршије, те опћинама Центар и Ново Сарајево. У овој години Град је планирао набавку корпица за отпад и за подручје опћине Нови Град.

Извор: Градска управа