На позив градоначелника Београда Синише Малија, градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић учествује на Самиту пријестолница 2015. На овом значајном београдском скупу, који се одржава данас у организацији Града Београда и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), учествује 13 лидера градова централне и југоисточне Европе, као и високи представници Европске комисије у Европском парламенту, међународних организација, дипломатског кора и привредника.

У име домаћина Града Београда, градоначелник Синиша Мали је поздравио учеснике Самита, те казао да је ово изузетна прилика да се настави рад на зближавању главних градова, подстицању инвестиција, те промоцији искустава у домену великих инфраструктуралних пројеката. Овом приликом Мали је најавио да ће Београд у недјељу потписати уговор са арапским инвеститором за изградњу пројекта „Београд на води“ у вриједности од 3,5 милијарде евра. Додао је да ће овај пројекат бити од значаја како за Београд и Србију, тако и за цијели регион.

Градоначелник Загреба Милан Бандић, честитао је градској администрацији Београда на храбрости и одлучности да крене са реализацијом овог пројекта, али и указао на побољшање услуга и виталних функција града у односу на раније. Градоначелник Љубљане, Зоран Јанковић, позвао је учеснике Самита да донесу декларацију којом би се утицало на факторе одлучивања у БиХ, да и Сарајево коначно добије јасне надлежности и финансијске ресурсе како би могло функционисати као сви модерни градови региона и Европе.

Градоначелник Сарајева Иво Комшић честитао је Граду Београду што је окупио све градоначелнике главних градова држава насталих распадом југославије. Истакао је да у данашње вријеме градови представљају кључне карике у процесу развоја регија и држава, те у покретању великих инвестиција од којих корист имају сви унутар државе.

На свечаном пријему, који је београдски градоначелник дан уочи Самита организовао за учеснике овог значајног скупа, договорена је конкретнија сарадња између Сарајева и Београда у области културе, спорта, а посебно међу младима који нису оптерећени са прошлости и спремни су сарађивати у интересу оба града.

Градоначелник Комшић је јучер гостовао и на РТС-у, гдје је промовисао Сарајево и позвао Београђане и грађане Србије да посјете бх. пријестолницу, а посебно у вријеме одржавања најпознатије регионалне филмске смотре – Сарајево Филм Фестивал. Комшић је позвао и привреднике и туристичке дјелатнике из Србије који, такође, могу да нађу свој интерес у реализацији СФФ, од којег Сарајево има вишеструку корист.

Представници главних градова региона, међу којима и градоначелници Скопља и Подгорице, јутрос су имали сусрет и са премијером Србије, Александром Вучићем, на којем је исказана одлучност да се регионална и међуградска сарадња успостави и интензивира.

Одлучено је да ће Град Загреб 2016. године бити домаћин Самита пријестолница чиме би овај скуп постао традиционалан.