Јапанке, Реико и Јоко Ојама, које су купњом карте за хуманитарну вечеру за помоћ жртвама катастрофалних поплава и клизишта у БиХ, организованој средином јула у Токију, биле извучене и почашћене посјетом граду Сарајеву, данас су обишле Вијећницу. Нису криле одушевљење љепотом овог симбола града. За гошће из пријатељског Јапана, градоначелник проф. др. Иво Комшић је обезбиједио и обилазак културно-историјских знаменитости града туристичким аутобусом.

[WPIMPINLINE:9634.jpg]

Наиме, амбасадорица БиХ у Јапану, Њ.Е. Анеса Кундуровић  организирала је хуманитарну акцију – донаторско вече за помоћ жртвама катастрофалних поплава и клизишта у БиХ. Приход од вечере намијењен је становништву поплављених подручја БиХ и санацији минских поља помјерених клизиштима. 

Вечери је присуствовало око 70 особа, и то: представници дипломатских мисија, истакнуте јавне личности Јапана, професори јапанских Меикаи и Касеи универзитета, а као специјални гост вечери је присуствовала и принцеза Такако Шимазу (принцеза Суга-но-миyа) са супругом, најмлађа сестра јапанског цара Акихита. 

Сви Јапанци који су били присутни на тој вечери имали су прилику да учествују у додјели одређених награда, односно да буду добитници, гратис повратне карте Токио-Сарајево-Токио, гратис ваучера Хотела „Европе“ за 3 дана, гратис реплике старог босанског накита златаре „Софић“ из Сарајева и гратис цитy туру градоначелника Сарајева. Срећа се осмјехнула кћерки и мајци Ојама које су, након што су добиле награду, исказале жељу да упознају наш град и земљу, те да им велика удаљеност не представља препреку за долазак.

[WPIMPINLINE:9635.jpg]