Изложба ˝Ћилим сјећања на жртве геноцида у Сребреници˝ – традицијом против заборава, отворена је вечерас у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву у организацији БОСФАМ-а (Босанска фамилија). Они који су дошли да погледају ову тужну изложбу могли су погледати ћилиме на којима је сваки мотив једно име, ћилиме на којима се налазе читаве породице, ћилиме на којима се налазе имена дјеце, жена… несталих у вихору протеклог рата. Директорица БОСФАМ-а Мунира Беба Хоџић истакла је значај чувања успомена на нестале и погинуле рекавши да породицама треба Правда, а жртвама Сјећање. “Ћилим је симбол куће, милине, нечег драгог.

У ћилимима имате пуно боја, симбола који се мијешају. Сви настрадали имали су различите судбине које су се слиле, помијешале у једну – судбину жртве”, рекла је Хоџић. Она је истакла да ове ћилиме ткају оне који су остали без најмилијих, оне који су дочекали највећу казну која постоји. Да трагају за својом дјецом.

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић, који је отворио изложбу рекао је да је ова изложба достојанствени отпор забораву.

Изложба је уприличена у спомен 17. годишњице геноцида у Сребреници. У протеклих шеснаест година ћилим су ткале жене које су изгубиле своје најдраже у геноциду у Сребреници. За једну несталу особу се тка мали ћилим димензија 40×40цм, различитих боја, мотива, а у ћилиму је уписано име и презиме жртве. Откани дијелови се спајају и тако настаје већи ћилим.


 

Извор: ФЕНА